Comisia de la Veneţia consideră că autorităţile Moldovei trebuie să se concentreze în primul rând asupra modificării art. 78 din Constituţie, ce ţine de alegerea şefului statului, în timp ce alte modificări pot fi efectuate mai târziu.
Preşedintele Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, Gianni Buquicchio şi Secretarul interimar, Thomas Markert, au efectuat miercuri, 10 februarie, o vizită în Moldova ca urmare a solicitării de asistenţă privind reforma constituţională. Aceştia au avut întrevederi cu conducerea ţării şi liderii fracţiunilor parlamentare. ”Ca rezultat se poate constata că există perspectiva unui acord al partidelor pentru a încheia acest ciclu de crize”, a declarat Buquicchio în cadrul unei conferinţe de presă. El a menţionat că subiectul principal al discuţiei l-a constituit anume modificarea art. 78.
„Constituţia are nevoie de mai multe ajustări, dar acestea mai pot aştepta, acum este nevoie de a se concentra asupra problemei care a condus la această criză”, a mai spus președintele Comisiei de la Veneția.
Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, însă, nu este de acord cu oficialul european, spunând că ”orice stat e în drept, prin organul legislativ al său, să adopte orice lege, fie ordinară, fie constituţională”.
Experţii Comisiei vor reveni la Chişinău la 24 februarie pentru a continua discuţiile. Preşedintele instituţiei a declarat că speră ca până atunci partidele politice să ajungă la un compromis.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE