Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a continua procesul de aderare cu Republica Moldova, decuplând-o de Ucraina, întrucât eforturile Ucrainei de a adera la blocul comunitar sunt blocate de Ungaria, a declarat Marta Kos, comisarul european pentru extindere, notează europaliberă.org
Kos a spus că „nu poate exclude o decuplare” a celor două țări încă din luna iunie, când la Bruxelles urmează să fie luate mai multe decizii legate de extindere.
„Discutăm deja cu statele membre ce este de făcut, pentru că niciun stat membru nu se opune deschiderii primului grup de capitole de negociere cu Moldova”, a spus ea, menționând că Ungaria se opune doar aderării Ucrainei.
R. Moldova și Ucraina au parcurs împreună pașii de până acum în procesul de aderare la UE, iar UE le-a tratat ca pe un tandem. Ucraina a depus cerere de aderare în februarie 2022, la câteva zile după ce a fost invadată de armata rusă, iar R. Moldova i-a urmat exemplul.
Anul trecut, cele 27 de state membre ale UE au dat undă verde începerii negocierilor de aderare cu ambele țări candidate, dar niciun capitol de negociere nu a fost încă deschis.
Negocierile cu Ucraina sunt blocate de Ungaria, care a ridicat mai multe obstacole și a cerut consolidarea drepturilor minorității maghiare din vestul Ucrainei. Așa cum toate deciziile privind extinderea UE necesită unanimitate, Ungaria poate, practic, să țină Ucraina în afara blocului comunitar atâta timp cât consideră necesar.
Decuplarea unor țări candidate nu este o practică nouă. În septembrie 2024, de exemplu, UE a decis să înceapă negocierile de aderare cu Albania, lăsând Macedonia de Nord în urmă, întrucât aceasta era încă blocată în dispute bilaterale cu Bulgaria privind drepturile minorităților.
Marta Kos, care a devenit comisar pentru extindere în decembrie 2024, a declarat în interviul acordat Europei Libere că există chiar posibilitatea ca R. Moldova să devină stat membru până la finalul mandatului său, în 2029.
„Dacă nu vom avea niciun nou stat membru în timpul actualei Comisii Europene”, a mai spus Kos, acest lucru ar fi ar considerat „un eșec”.