12.10: Şedinţa Parlamentului a luat sfârşit. Următoarea întrunire a deputaţilor a fost stabilită pentru 12 iunie.
12.05: Corina Fusu, PL: Partidul Liberal consideră că criza politică va fi depăşită doar prin alegeri libere şi corecte, excluderea hărţuielii sistematice a opoziţiei, tragerea la răspundere a celor care s-au dedat la acţiuni de torturare. Instituţia publică de televiziune, finanţată din banii publici, a dat frecvenţă vădită reprezentanţilor puterii, în detrimentul opoziţiei. Teleradio-Moldova a fost departe de interesul public. Au denigrat contracandidaţii Partidului Comuniştilor.
11.50: Leonid Bujor AMN: AMN va vota hotărârea de suspendare a îndemnizaţiilor dar cu anumite condiţii – votul nostru este determinat  de aspectul moral al problemei. Propunem ca în hotărârea parlamentului să fie un articol nou în care să se menţioneze clar utilizarea acelor 4 mln de lei. Propunem să fie utilizaţi în achiziţionarea utilajului medical sau oferirea biletelor în tabere, ca să ne convingem că aceşti bani vor fi utilizaţi eficient.
Godea: ca să economisim timpul propunem să renunţaţi la unul din salariile pe care le aveţi
Vladimir Voronin: eu deja am renunţat la unul, la cel de deputat. Din prima zi de când am venit în Parlament nu am primit nici un leu.
11:36: Cabinetul Greceanîi II a fost votat de comunişti. Voronin a refuzat să ofere cuvântul celorlalţi deputaţi liberal-democraţi, care s-au înscris.
11:34: Iurie Munteanu, PCRM: "Noi vom susţine echipa guvernamentală, care va fi una de succes".
11.17: Alexandru Oleinic, AMN: Regretăm situaţia de astăzi, în care suntem nevoiţi să discutăm despre o guvernare provizorie. Dacă guvernarea comunistă ar fi asigurat cu adevărat, nu doar prin declaraţii, o stabilitate efectivă în această ţară, am fi avut un proces electoral democratic, corect, echitabil şi necompromis, am fi discutat astăzi programul de guvernare pentru următorii patru ani şi nu pentru două luni. De opt ani vorbim despre corupţie, de opt ani vorbim despre reformarea sistemul judiciar, de opt ani vorbim despre reducerea reglementării din partea organelor de stat, despre delimitarea clară a funcţiilor de control. Şi exact aceleaşi teze le regăsim în acest text. Dacă nu am fost capabili să rezolvăm aceste lucruri  elementare pe parcursul a opt ani, cum credeţi că le veţi face în aceste două luni? (Declaraţia)
11.04: Vlad Filat, PLDM: “Am citit mai multe programe de guvernare. Ieri, a fost pentru prima dată când am citit acest program de trei ori. Unde sunt măsurile anti-criză vehiculate? Stimaţi membri ai guvernului Greceanîi 2, încercaţi măcar să mimaţi normele democratice. Încercaţi, cel puţin să mimaţi că cetăţeanul din această ţară are drepturi şi libertăţi. Fracţiunea PLDM nu va vota pentru acest Guvern şi pentru acest program care pretinde să fie pentru guvernare. (Declaraţia)
11.02: Anatolii Zagarodnîi: “Comisiile permanente ale Parlamentului susţine întreaga echipă a cabinetului şi programul de activitate”.
10.57: Un deputat PLDM o întreabă pe Greceanîi: “În ultimul an ce măsuri concrete au fost întreprinse de Guvern?”
Zinaida Greceanîi: “Guvernul a stabilizat situaţia macro-economică. Am redus impozitul pe venit. Asta ne costă un miliard jumate de lei. Plus la aceasta, toate acţiunile guvernului în această perioadă au fost îndreptate spre menţinerea stabilităţii situaţiei macro economice din ţară”.
Voronin nu i-a permis cea de-a doua întrebare.
10.45: Oleg Bodrug, PL: au fost propuse diferite sume pentru reconstrucţia clădirilor, de la 300 mln la un miliard. În aşa condiţii ajungem la 10% din bugetul de stat. Vă întreb, care este costul real al construcţiilor şi de unde vor fi luaţi aceşti bani?
Zinaida Greceanîi: dvs ştiţi că pentru reparaţia acestor clădiri care au fost devastate în mod barbar, au fost organizate tendere. În buget nu sunt planificaţi bani pentru aceasta. Tot ce se vehiculează în presă precum că nu ne trebuie aceste clădiri, oare aceşti oameni care sunt gata doar să distrugă şi să nu construiască, se gândesc la independenţa ţării?
10.35: deputaţii adresează întrebări Zinaidei Greceanîi
Alexandru Tănase PLDM, doamnă prim ministru dar nu am auzit nimic despre corupţie, sau nu mai este importantă?
“Guvernul a înstrăinat sanatoriul din Odesa cu 70 de milioane de lei, deşi era un alt ofertant cu peste 400 de milioane de lei? Care a fost raţionamentul? Banii s-au dus în fondul electoral al comuniştilor?”
Greceanîi: “Totul a fost corect, avem organe de anchetă. Statul nu a fost prejudiciat. Ceea ce scrie presa nu trebuie de luat în consideraţie, pentru că se scrie la comandă”.
Vladimir Voronin întrerupe întrebările adresate de către parlamentari. A cerut să fie închis microfonul lui Vitalie Nagacevschi.
10.30: Zinaida Greceanîi a înaintat lista cabinetului de miniştri. Aceasta se regăseşte pe portalul nostru.
10.25: Drept măsuri anticriză, premierul propune să fie eliminate sau suspendate de urgenţă reglementările administrative excesive pentru activitatea economică. Totodată, Guvernul vrea să reducă cu minimum 20% cheltuielile bugetare legate de întreţinerea administraţiei publice centrale şi locale şi să menţină volumul planificat de investiţii publice în infrastructură.
10.20: în acest moment Zinaida Greceanîi, candidat la funcţia de premier, prezintă, de la tribuna centrală, programul de guvernare, rostul căruia este păstrarea statului Republica Moldova pe harta lumii. Ea promite alegeri anticipate libere şi corecte.
10.10: liderii fracţiunilor din opoziţie au diferite păreri referitor la decizia lui Marian Lupu.
Serafim Urechean, liderul AMN: “Am aşteptat ca Lupu să facă acest pas”.
Mihai Ghimpu, liderul PL: “Nu are ce căuta în PL. Urmează să vedem a cui a fost această decizie, a lui Lupu sau a lui Voronin”.
Vlad Filat, liderul PLDM: “Lupu în sfârşit a luat şi o decizie după atâtea declaraţii. El cunoaşte în detalii ce s-a întâmplat pe 7 aprilie, cine a organizat şi ce scop s-a urmărit şi cred că din acest motiv şi a plecat. Urmează să vedem dacă nu cumva totuşi este un pas plămădit de comunişti”.
Vladimir Voronin susţine că nu cunoaşte detalii despre plecarea lui Lupu din partid: “Nu ştiu nimic, nu am participat”.
“Eu nu doresc să particip într-o campanie electorală în care mesajele sunt alcătuite din acuzaţii, injurii, ameninţări şi limbaj emotiv. Nu doresc să contribui la sporirea tensiunilor negative din societate. În situaţia dată, fiind consumate toate posibilităţile şi încercările de a participa în procesul de luare a deciziilor în partid, realizând pericolul poziţiilor pe care nu le împărtăşesc şi fiind conştient de eventuale consecinţe ale acestui fapt, ţin să declar public că mă retrag din rândul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova”, a declarat Lupu.
Totodată, Lupu a ţinut să precizeze că va continua să se implice activ în viaţa politică a R. Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE