Astăzi se împlinesc exact 6 luni de la evenimentele fără precedent care au zguduit puternic R. Moldova, în care au murit tineri nevinovați, sute dintre ei au fost maltratați.
Astfel, grupul de iniţiativă „Împotriva torturii” şi Asociaţia „Hyde Park” organizează, în seara zilei de azi, 7 octombrie, pe la orele 18:00 un miting de comemorare a victimelor din aprilie 2009, ca urmare a manifestaţiilor din aceeaşi lună.
Solicitat de Politik, Ghenadie Brega, președintele organizației „Hyde Park”  a spus: ”pentru că suntem deja la jumătate de an de când a avut loc primele persecutări, evenimente care au avut impact negativ asupra societății noastre am hotărât să ne amintim împreună”.
”Tinerii au fost persecutați, maltratați, bătuți și noi am spus că ar trebui să ne amintim cel puțin la un interval de timp de aceste momente. Cu atât mai mult că până acum nu s-a făcut lumină: cine a dat comanda? Cine i-a maltratat? Încă nu există o investigație sau un mesaj clar din partea Guvernului cine sunt vinovații și cum vor fi trași la răspundere”, a adăugat Brega.
Începutul acțiunii va fi la monumentul lui Ştefan cel Mare, cu deplasare spre Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). În PMAN vor fi depuse lumânări, ca simbol al durerosului aprilie 2009, de care cu greu mai poate uita cineva.
Tot atunci se vor aduna semnături pe o petiţie prin care organizatorii vor cere tragerea la răspundere, nu doar demiterea a celor care se fac vinovaţi.
În spirit de solidaritate cu victimele protestelor anti-comuniste de la Chişinău din seara de 7 aprilie şi după, în mai multe oraşe româneşti vor avea loc acţiuni de comemorare.
la ora 20.00 în:
    * Bălţi – statuia lui Ştefan cel Mare
    * Braşov – în Piaţa Sfatului
    * Bucureşti - Piaţa Universităţii (borna km.0 al Libertăţii şi Democraţiei)
    * Cluj – în Piaţa Avram Iancu
    * Constanţa – în Piaţa Primăriei, la statuia Victoria
    * Galaţi – în Grădina publică (la fântâna arteziană)
    * Iaşi – în faţa corpului A de la Universitatea A.I. Cuza
    * Piteşti – în Piaţa Milea
    * Ploieşti – Piaţa Victoriei (în faţa Primăriei)
    * Sibiu – în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu (hotel Ibis), la monumentul Eroilor Revoluţiei din 1989.
    * Suceava - în faţa Casei de Cultură
    * Vaslui – la statuia lui Ştefan cel Mare
    * Tulcea – în Piaţa Civică
la ora 21.00:
    * Timişoara – în faţa Catedralei

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE