O să spun să mă audă
Și plin de floare pomul:
”Și din mormânt voi spune
Mulțimii adevărul”
Așa a fost adevăratul poet al timpurilor noastre Grigore Vieru. Omenirea a suferit o mare pierdere cu un an în urmă, atunci când poetul a plecat în ceruri, la 18 ianuarie 2009. Ceremonii de comemorare a poetului au avut loc atât în Republica Moldova, cât și în alte țări.
Duminică, 17 ianuarie, la biserica Sfânta Maria din Woodside, New York, a avut loc Parastasul de un an de la trecerea la cele veșnice a Maestrului Grigore Vieru.                                             
”Într-o atmosferă de profundă îndurerare s-a rostit slujba de pomenire. Români de o parte și de alta a Prutului s-au întristat și s-au închinat în memoria sa”, a menționat Florin Cârlan, apropiat al familiei Vieru, pentru Politik.
La comemorare au fost invitații speciali, Cristofor Aldea Teodorovici și Nicolae Jelescu. ”În poeziile recitate cu multă simțire românească de actorul Nicolae Jelescu am remarcat legătura strânsă dintre opera lui Grigore Vieru și tehnica interpretativă a recitatorului. Fiul celor doi eroi basarabeni, Ion și Doina Aldea Teodorovici, cântând compozițiile, devenite clasice, "Eminescu" și "Reaprinde-ți candela-n căscioare" a mișcat profund inimile celor prezenți la Parastas, a mai spus Cârlan.
De asemenea, presa locală româno-americană și postul de televiziune RVT au mediatizat prin reportaje speciale despre acest eveniment, din care n-a lipsit evocarea poetului național Mihai Eminescu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE