Faptele celor vizaţi au fost documentate câteva luni de ofiţerii CNA, timp în care au fost constatate fapte de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă. Acţiunile pretins ilegale ale inspectorilor ANTA se desfăşurau atât în timpul stopării autovehiculelor pentru verificările de rutină, dar şi în timpul controalelor planificate la agenţii economici. Pentru a nu le aplica sancţiuni pentru neregulile depistate, inspectorii pretindeau şi acceptau recompense care variau între 1000 şi 9000 de lei.
Pentru a fortifica materialul probator, astăzi, mai multe grupuri de ofiţeri şi procurori anticorupţie au efectuat percheziţii la domiciliile, birourile şi în automobilele bănuiţilor. Ulterior, aceştia au fost escortaţi la sediul CNA pentru audieri pe marginea faptelor imputate. În prezent, 12 persoane sunt reţinute pentru 72 de ore, fiind suspectate de comiterea coruperii pasive, active şi traficului de influenţă.
Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei de judecată.
Procuratura anticorupţie conduce urmărirea penală.