Ninsorile abundente crează dificultăți în mai multe raioane din sudul centrul și regiunea transnistreană. Circulația pe drumuri, se complică, iar în unele sectoare este blocată. În peste 160 de localități nu este energie electrică, autoritățile îndeamnă oamenii să-și amâne deplasările

Toate instituțiile statului sunt mobilizate pentru a gestiona situația legată de furtuna de zăpadă care afectează Republica Moldova, a comunicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

„Autoritățile intervin în mod constant pentru a oferi sprijin cetățenilor și a asigura deplasarea conformă a mijloacelor de transport pe drumurile naționale. Situația este în schimbare cu fiecare oră. Indiferent de efortul drumarilor circulația pe drumuri devine din ce în ce mai complicată”, a mai spus Vodă.

La moment, pe drumurile publice naționale se efectuează lucrări de patrulare, lucrări de deszăpezire și combatere a lunecușului. În proces sunt antrenate 76 de utilaje speciale ale întreprinderilor rutiere SA Drumuri. Au fost deja folosite peste 42 de tone de material antiderapant și 37 de tone de sare tehnică. Toate serviciile Administraţiei de Stat a Drumurilor sunt mobilizate pentru a oferi suportul necesar.

Totodată, Poliția a sporit numărul de echipaje în țară. Peste 1300 de polițiști acționează în regim sporit pe străzi, în localități și trasee naționale, pentru a contribui la siguranța participanților în trafic, facilita circulația și oferi asistență cetățenilor

Salvatorii intervin pe traseele naționale în suportul persoanelor și deblocarea mijloacelor de transport ce au derapat de pe traseu sau au rămas blocate în zăpadă. Până în acest moment, au fost înregistrate 62 de intervenții ale echipelor de salvatori și pompieri. La fel, sunt asigurate serviciile medicale, inclusiv prin intervențiile ambulanțelor. În zonele de acces cu probleme sunt realizate intervenții comune cu IGSU.

Potrivit INDEX, toate drumurile naționale din regiunea transnistreană au fost blocate oficial de către administrația de la Tiraspol. Ieșirile din orașe sunt blocate de oamenii legii din cauza drumurilor impracticabile. Totodată, organele separatiste din estul țării ar putea decide să scoată tehnica militară pentru a ajuta la curățarea drumurilor din estul Republicii Moldova. Acest subiect se discută în această seară la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a regiunii transnistrene.

Conform informației „Premier Energy” și „RED-Nord” sunt parțial deconectate de la energia electrică 165 de localități, din 15 raioane, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia. Echipele de intervenție continuă să înlăture defecțiunile cauzate.

La Aeroportul Internațional Chișinău, se înregistrează întârzieri la decolarea aeronavelor. Toate utilajele de deszăpezire și curățire lucrează în continuu pentru a menține pista în condiții posibile de decolare și aterizare.

La frontiera de est, vest și sud a țării, circulaţia autovehiculelor se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar drumurile spre frontieră sunt accesibile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE