Cinci companii petroliere au anunţat despre diminuarea prețurilor la unele tipuri de carburanți. Începând cu 4 august, preţurile de comercializare cu amănuntul a motorinei și a gazului lichefiat au scăzut în mediu cu 23 bani/litrul și, respectiv, cu 10 bani/litrul, faţă de preţul mediu aplicat în luna iulie 2015, când a avut loc ultima modificare a acestor preţuri în anul curent, comunică Politik.md.
Astfel, preţul mediu al motorinei comercializat de cele patru companii a scăzut de la 16,3 lei per litru la 16,07 lei, iar prețul mediu al gazului lichefiat – de la 9,47 lei per litru la 9,37 lei per litru. Preţul mediu al benzinei comercializat de compania care a anunțat ieftinirea acestea s-a redus de la 18,27 lei per litru la 18,17 lei per litru.
Potrivit calculelor prezentate de cele cinci companii, reducerea preţurilor de comercializare cu amănuntul a motorinei și gazului lichefiat este cauzată de diminuarea prețurilor de achiziţie a acestor tipuri de carburanți.
Potrivit legislației în vigoare, preţurile cu amănuntul la benzină, motorină și gazul lichefiat sunt stabilite de către agenţii economici care activează pe această piaţă în conformitate cu Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, aprobată de ANRE. Aceste preţuri se stabilesc reieşind din preţurile de vânzare cu ridicata şi din cheltuielile aferente activităţii de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, aplicându-se o rată de rentabilitate de până la 10 la sută, prevăzută de metodologia menționată.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE