Capitala Republicii Moldova ocupă locul 68 printre cele mai scumpe destinaţii europene pentru „expaţi", devansând oraşe ca Budapesta, Bucureşti, Varşovia sau Kiev. Topul a fost realizat de firma britanică de recrutare ECA International.
Termenul „expat", derivat de la noţiunea engleză, „expatriate" defineşte specialiştii calificaţi care muncesc într-o ţară străină, de regulă pe o perioadă limitată de timp şi care sunt mai bine remuneraţi decât la ei acasă.
Topul a fost realizat în peste 370 de localităţi din lume, în baza unor date privind costurile bunurilor de consum şi a serviciilor curente, inflaţia şi deprecierea monedelor naţionale.
Moscova se află pe locul 12 printre cele mai scumpe oraşe pentru „expaţi", Istanbul - pe locul 38, Sankt Petersburg - 41.
Copenhaga este cel mai scump oraş european pentru „expaţi", urmat de Oslo, Geneva, Zurich și Basel. Iar la nivel mondial, cea mai scumpă localitate este considerată Luanda (Angola), urmată de Tokyo şi Nagoya (Japonia).
Preţuri mari la cazare şi alimente
Republica Moldova pierde competiţia cu multe ţări europene în ceea ce priveşte preţurile la cazare, alimentaţie şi transport aerian, afirmă Nicolae Platon, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
„La noi s-a dezvoltat reţeaua de hoteluri de 4-5 stele, în detrimentul celor de 2-3 stele. Astfel, numai cazarea în hotel îl costă pe un străin între 120-180 de euro şi asta pentru că lipseşte segmentul de calitate medie în ceea ce priveşte cazarea. Partea leului de cheltuieli revine şi alimentaţiei. În Berlin, de exemplu, o masă la restaurant costă 10-12 euro, în timp ce la noi - 20-25 de euro şi nu este vorba de o masă copioasă, ci una modestă", a menționat Nicolae Platon.
Scump din cauza leului tare
Vice-directorul companiei Axa Management Consulting, Vitalie Popa, afirmă ”Chişinăul a fost plasat în top mai sus decât Bucureştiul sau Kievul în primul rând din cauza aprecierii leului. Politica Băncii Naţionale de a păstra un leu tare a determinat poziţia în acest clasament, în condiţiile în care autorii iau în calcul evoluţia valutelor şi inflaţia. O demonstrează şi avansul Japoniei în acest top, care a ocupat în 2009 primele două poziţii, pe când în 2008 nu intra nici în top 10. Se datorează aprecierii yenului", spune Popa.
”Majoritatea „expaţilor" lucrează în Moldova fie în companii de top, fie la agenţii de dezvoltare şi organizaţii străine. Acest segment al pieţii muncii nu este bine dezvoltat în Moldova, este abia la început de cale. Cred că nici în următorii 2-3 ani nu putem aştepta un progres semnificativ pe această piaţă, în condiţiile în care nu vedem un salt economic în general", a mai adăugat Vitalie Popa.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE