Retragerea din Acordul privind Adunarea interparlamentară a CSI este un proces amplu și ar putea dura mai mulți ani, a declarat în cadrul unei emisiunii de la Rlive TV ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Oficialul a precizat că pe domeniul agricol încă nu a fost denunțat niciun acord.

„Noi nu am denunțat nimic pe domeniul agriculturii, la noi acordurile sunt bazate pe certificate fitosanitare, pe recunoașterea certificatelor pe multe alte lucruri tehnice, din acest considerent noi nu am făcut nici un pas în acest sens. Să fie foarte clar, Ucraina care este țară în război, au 6 ani de când sunt în proces de denunțare a acordurilor, fiindcă procesul de denunțare este extrem de lungi și presupune semnare de tratate și acorduri bilaterale cu celelalte state membre CSI”. O eventuală retragere ar aduce un prejudiciu mare pentru R. Moldova. Noi depindem de câteva importuri importante din Est cum ar fi cel de îngrășăminte, iar UE importă de acolo îngrășăminte în valoare de 3 miliarde de euro pentru că pe acest segment nu s-a intervenit cu sancțiuni”, a declarat ministrul Bolea

Președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat luna trecută că Republica Moldova se retrage din Acordul privind Adunarea interparlamentară a CSI. Potrivit oficialului, acesta este primul pas, urmând ca, gradual, să fie evaluate toate documentele semnate de Republica Moldova în cadrul CSI.

În data de 17 mai, Guvernul de la Chișinău a denunțat două acorduri semnate anterior cu Comunitatea Statelor Independente. Unul dintre acestea vizează schimbul de informații în problemele ocrotirii frontierelor, iar cel de-al doilea se referă la condițiile generale de livrare a mărfurilor între statele membre ale CSI.

Republica Moldova a aderat la Comunitatea Statelor Independente în anul 1994. Georgia și Ucraina au ieșit din Comunitatea Statelor Independente (CSI) în 2008 și, respectiv 2014, după agresiunea rusă asupra teritoriilor lor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE