Doi ingineri chinezi, Mingce Long şi Deyong Wu, au creat un înveliş chimic  care face ca hainele din bumbac să se cureţe singure de pete şi să scape de mirosurile neplăcute atunci când sunt expuse la soare, informează bbc.co.uk.
oamenii de ştiinţă de la Universitatea Jiao Tong din Shanghai au acoperit bumbacul cu un strat de azot combinat cu dioxid de titan, o substanţă folosită la fabricarea produselor casnice de curăţat, care prezintă şi alte avantaje: este ieftină, nontoxică şi nu dăunează mediului. În plus, în compoziţie au fost adăugate nanoparticule de argint şi iod care au rolul de-a accelera procesul de decolorare.
Învelişul astfel creat are capacitatea de-a înlătura murdăria atunci când este expus la lumină. De altfel, pentru a testa eficienţa materialului, inginerii chinezi au marcat hainele cu vopsea portocalie şi apoi le-au expus la soare. După două ore, 71% din pete dispăruseră. În plus, oamenii de ştiinţă spun că hainele confecţionate din acest material pot fi spălate şi uscate fără a le afecta proprietăţile speciale.
Ideea nu este nouă. Experimente anterioare au dus la crearea unor haine care se curăţau singure, dar numai dacă erau expuse luminii ultraviolete, ceea ce le făceau impracticabile pentru uzul zilnic. De data aceasta însă, Mingce Long şi Deyong Wu au dat lovitura. Specialiştii în industria textilă susţin că invenţia chinezilor ar putea fi realizată la scară largă, mai ales în ţările cu climă caldă.
 
 
 
 
 
 
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE