Exporturile din China au crescut cu 17,7% în luna decembrie, ceea ce arată faptul că statul chinez a devenit cel mai mare exportator al lumii, detronând Germania.
Totalul exporturilor din China în 2009 a fost de 1.200 miliarde dolari, cu 16% mai puțin decât în anul precedent. Asta înseamnă că anul trecut a adus dificultăți statului chinez, cererile de produse la export coborând ca urmare a crizei economice globale.
În ultimele săptămâni ale anului trecut însă, China a depășit așteptările analiștilor și exporturile au crescut cu 17,7% față de aceeași lună din 2008, până la 130,7 miliarde dolari, potrivit BBC.
Importurile au scăzut și ele în anul anterior, cu 11,2%, până la 1.000 miliarde dolari.
Astfel, chiar dacă rezultatele oficiale ale Germaniei vor fi publicate în februarie, cifrele demonstrează că statul chinez a devenit prim exportator mondial.
Exporturile germane au crescut în noiembrie cu 1,6% față de luna anterioară, potrivit statisticii oficiale, mult peste estimări, generând cel mai mare excedent comercial din ultimele 17 luni, însă Germania a pierdut locul de cel mai mare exportator mondial, fiind depășită de China.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE