Directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, a fost audiat în cadrul ședinței speciale a Parlamentului, pe marginea cazului de creditare deficitară la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, anunță Politik.md.
Potrivit șefului CNA, până în prezent Centrul a pornit 44 dosare penale, dintre care 20 sunt expediate în insanțele de judecată. Aceste dosare vizează foști membri din Consiliile de administrație ale Băncii de Economii, precum și agenți economici care au beneficiat de acele credite.
„În total, în gestiunea CNA sunt 24 dosare penale, din acestea 11 sunt pentru obținerea creditelor prin înșelăciune, 1 dosar pentru abuz în serviciu, 4 dosare privind gestionarea frauduloasă a BEM, care vizează factorii de decizii ai BEM, dar și altele. Valoarea totală a prejudiciului, așa cum a apreciat-o și procurorul general este de 13,5 mlrd de lei”, a explicat Viorel Chetraru.
Potrivit directorului CNA, ofițerii și procurorii anticorupție au reușit să pună sechestru pe mai multe bunuri imobile, echipamente și bani, au fost înaintate învinuiri oficiale către 14 persoane, dar acestora li se respectă și prezumția nevinovăției. „În instanță în prezent sunt 8 inculpați. În judecată, acest proces decurge destul de anevoios, totodată pot să raportez că în cadrul acestor cauze penale au fost audiate 386 de persoane, au fost efectuate: 11 percheziții, 56 ridicări, 36 expertize și 49 solicitări de asistență în afara țării, care vizează circuitul banilor, pentru a identifica activele și bunurile, care pot fi obiecte de recuperare a banilor”, a mai spus Chetraru.
În context, directorul Centrului a menționat că procurorii anticorupție urmează să dea calificări pentru acțiunile sau inacțiunile responsabililor de la CNA, ministere, șefi de instituții. De asemenea, Chetraru a specificat că ofițerii CNA au stabilit cursul banilor peste hotarele țării.
„Au fost efectuate deplasări în 47 jurisdicții, printre care: Federația Rusă, Marea Britani, Panama, Letonia și altele, unde a fost solicitat suportul colegilor de peste hotare. Avem stabilit circuitul creditelor și cum ele au fost scoase. Au fost identificați și beneficiarii fictivi, doar pentru 200 mln de dolari. Este de menționat că sistemul național de combatere a spălării banilor este construit în baza unor standarde internaționale, dar elementul de bază este bună credință a celor care sunt obligați să elimine riscul de furturi. Însuși autoritatea de monitorizare, băncile - trebuiau să raporteze acele cazuri, dar nu au făcut-o, existând o problemă la acest capitol, care trebuie clarificată”, a conchis Chetraru.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE