De luna viitoare o comisie specială se va ocupa de studierea dosarelor depuse de basarabeni pentru obţinerea cetăţeniei româneşti. Cel puţin aşa a declarat marţi, 1 septembrie, senatorul român din partea Partidului Liberal-Democrat, Viorel Badea, aflat într-o vizită la Chişinău. Împreună cu o delegaţie a Parlamentului român, senatorul a fost invitat de primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, să participe la evenimentele organizate cu ocazia sărbătorii „Limba Noastră cea Română”.
Senatorul susţine că tergiversarea eliberării cetăţeniei româneşti este cauzată de numărul mic de angajaţi ai Ministerului Justiţiei din România care se ocupă de verificarea dosarelor. „În mod normal, nu ar trebui să dureze mai mult de trei-cinci luni, dar abia acum s-a ajuns la dosarele de la sfârşitul anului 2006”, a declarat Viorel Badea.
Politicianul susţine că dacă ar fi după dânsul, ar da „actele cetăţenilor români într-o zi”. Din acest motiv, în decurs de o lună va fi înfiinţată Agenţia Naţională pentru Cetăţenie, care va face posibilă creşterea numărului de dosare verificate.
Cât priveşte relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti, Badea a spus că „nu există o criză în relaţiile dintre R. Moldova şi România şi nici nu a existat. Noi vom susţine permanent basarabenii indiferent de cine se va afla la guvernare. Vom veni aici din ce în ce mai des. O să fac tot posibilul să aduc câţi mai mulţi colegi de-ai mei politicieni la Cahul, la Chişinău, la Orhei, la Bălţi ca să cunoască realităţile pentru că noi nu putem să ne documentăm doar din ce vedem la televizor”. În acest scop, pentru a fi mai aproape de R. Moldova, Viorel Badea a mai spus că îşi va deschide în cel mai scurt timp un Birou Parlamentar la Chişinău.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE