Posesorii vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor trebui să respecte noi condiții tehnice pentru a circula pe drumurile publice din țară. Excepție vor face mașinile cu volanul pe dreapta aflate în trafic internațional. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Documentul prevede echiparea cu oglinzi speciale periscopice a automobilelor cu volanul pe dreapta, care să asigure o vizibilitate mai bună în partea stângă. De asemenea, vehiculele vor fi echipate cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală sau automată a modului de direcționare a farurilor.

Noile cerințe de echipare sau adaptare a farurilor pentru mașinile cu volanul pe dreapta vor permite evitarea cazurilor de orbire a șoferului auto care se deplasează în întâmpinare din sens opus. La fel, cerințele tehnice vor asigura șoferilor mărirea câmpului vizual pe partea stângă la efectuarea manevrelor de depășire a altor participanți la trafic.

„Proiectul stabilește regulamentele tehnice care trebuie îndeplinite de către vehiculele care au volanul amplasat pe partea dreaptă (...) Mai mult, asigură dreptul cetățenilor, în special a celor sosiți din diasporă, de a utiliza vehicule pe drumurile publice din R. Moldova cu excluderea restricțiilor în ceea ce privește mecanismele legate de direcție”, a spus ministrul Adrian Efros.

La sfârșitul lunii februarie curent, Parlamentul a adoptat un amendament potrivot căruia automobilele care au volanul amplasat pe dreapta vor putea circula după ora 22, doar cu condiția că proprietarul va executa acele modificări tehnice pentru garantarea siguranței celorlalți participanți la traficul rutier. Acest lucru presupune adaptarea asimetrică a farurilor sau folosirea unor abțibilduri speciale care se vor aplica direct pe farurile automobilului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE