Directorul CNA, Iulian Rusu spune că  VMS-urile Victoriabank  în valoare de 1,85 miliarde de lei, rezultate din frauda bancară, se află în continuare sub sechestru.

Prezent săptămâna trecută în Parlament unde a prezentat un raport de activitate, Directorul CNA a confirmat de fapt că procurorii nu abandonează cauza penală legată de un epizod zgomotos din dosarul fraudei bancare. Este vorba de un sechestru pe 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei de la Victoriabank. Responsabili de acest lucru sunt procurorii și Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale  în cadrul CNA.

În noiembrie 2014, Victoriabank a fost implicată într-o schemă financiară ce s-a finalizat cu furtul miliardului. La acea perioadă, imediat după ce Guvernul Leancă a emis garanția de 9,5 miliarde de lei, Victoriabank a transferat în câteva zile aproape două miliarde de lei pe conturile Băncii de Economii. De acolo banii au dispărut, fiind scoși pe conturile unor firme offshore. Banca nu a rămas, însă, fără bani. Aceștia i-au fost returnați la scurt timp din rezervele Băncii Naționale. Astfel statul ar fi fost prejudiciat cu peste 2 miliarde de lei, pentru că transferul de bani a fost o operațiune planificată și coordonată,  declarau ulterior procurorii.

Directorul CNA, Iulian Rusu a reiterat în fața deputaților că sechestrele aplicate de procurori față de Victoriabank sunt active, iar cauza penală urmează să fie finalizată.

„Cu privire la sechestru care s-a aplicat, este vorba de VMS-urile acestei bănci. Sechestrele sunt în continuare active, cauza urmează să fie finalizată, ca după asta să fie luată o decizie cum se vor executa aceste VMS-uri. Sechestru în valoare de 1,85 de miliarde de lei în continuare este aplicat”, a menționat Iulian Rusu.

Potrivit informațiilor, din cadrul Procuraturii  printre cei acuzați sunt foști conducători ai Victoriabank. Este vorba despre Corneliu Ghimpu, care a fost președintele băncii în anul 2016, acum se află în arest la domiciliu și Natalia Politov-Cangaș, președintele acestei instituției bancare până în anul 2016.

De asemenea, în cadrul acestei urmăriri penale printre figuranți ar fi și câteva persoane din fosta conducere a BNM.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE