Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Jānis Mažeiks, susține că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a suspenda licențele de emisie a altor șase posturi TV este una destul de laconică și că are nevoie de mai multe informații despre motivele care au stat la baza acesteia. Potrivit diplomatului, libertatea presei este un element important al democrației și că anumite restricții pot fi impuse, dar acestea trebuie să respecte principiile statului de drept.

  „Este o situaţie destul de similară cu cea de anul trecut. Atunci când şase canale tv au fost suspendate la sfârşitul anului. Elementul principal  este la fel similar pentru noi. Cu aceste ocazii, în primul rand şi cel mai important, este un element important al democraţiei, conform căreia mass media poate opera liber. În acelaşi timp, pot exista anumite restricţii care să fie impuse asupra activităţii lor, necesare într-o societate democratică.”

Oficialul european a mai declarat că vrea să afle dacă CSE a luat în considerație opinia Consiliului Audiovizualului și dacă televiziunile vizate au fost anterior amendate sau avertizate.

  „Noi vedem că această decizie a CSE este destul de concisă şi, respectiv, acum vom analiza detaliile privind contextul pentru a înţelege exact cum această decizie a fost luată şi în ce măsură a avut loc implicarea Consiliului Audiovizualului şi dacă au fost amenzi, avertizări pentru aceste canale anterior, legate de activitatea lor. La fel, care sunt motivele de securitate naţională care au stat la bază, care au fost invocate în acele decizii. Evident, cu înţelegerea foarte clară a faptului că probabil, vor fi anumite informaţii care nu vor fi făcute publice.”

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE