Ratele la creditele destinate populaţiei şi firmelor vor scădea, dar şi dobânzile la depozite, după ce Banca Naţională a Moldovei a relaxat măsurile de politică monetară. Rata de baza, aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt va fi de 17%. Potrivit guvernatorului BNM, Octavian Armașu această decizie va echilibrare economia moldovenească, iar Banca Centală va ținti o scădere a graduală a inflaţiei.
Potrivit Băncii Naţionale, în trimestrul patru al anului trecut, inflaţia a ajuns la 30,2%, o scădere cu 4,4 puncte procentuale faţă de octombrie 2022, când a atins un nivel record de 34,6%. Politica monetară restrictivă aplicată de BNM a dat rezultate ceea ce a determinat conducerea instituţiei să relaxeze măsurile.
„Se stabileşte rata de baza, aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivel de 17%. Noi acum mergem cu relaxarea politicii monetare, sperăm că aceste greutăţi pe care le întâmpină cetăţenii ar putea să se atenueze”, a spus Armașu.
Potrivit lui în trimestrele 3 şi 4 ale anului trecut, economia naţională a înregistrat un declin pronunţat. Astfel, PIB-ul s-a redus cu 10,3%, faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Totodată s-a înregistrat o sădere a consumului populaţiei cu 5,7%, pe fondul reducerii veniturilor cetăţenilor şi al condiţiilor restrictive de creditare. Potrivit Băncii Naţionale, volumul creditelor noi în moneda naţională s-a redus cu 14%. Octavian Armaşu spune că e necesar un impuls fiscal mai puternic pentru a stimula activitatea economică. Prognozele Băncii pentru 2023 sunt, însă, optimiste, iar printre factorii care ar diminua inflaţia în 2023 și 24 ar fi ajustările recente de tarif la energie electrică, atenuarea continua a inflaţiei importate in anul viitor precum şi temperarea continua a preţurilor la petrol pe piaţa internaţională.
„ Vedem că inflaţia merge pe un trend foarte ferm spre ţintă”, a mai spus Armașu.
Potrivit prognozelor BNM, în 2023 rata inflaţiei va fi de 13,7%. Dacă acest trend se va păstra și în 2024 inflaţia ar putea reveni în jurul valorii de 5%.