Legea Magnițki, aprobată de Congresul SUA în 2012, viza pedepsirea oficialilor ruși responsabili de moartea avocatului fiscal rus Serghei Magnițki într-o închisoare din Moscova în 2009. Acesta investigase o fraudă de 230 de milioane de dolari care implica oficialii și demnitari din Rusia. Ca urmare, Magnițki însuși a fost acuzat de comiterea fraudei și a fost întemnițat, iar ulterior a decedat în detenție în condiții suspecte, scrie radiomolodva.md
Moartea lui Magnițki a provocat o dispută între Rusia și SUA pe tema abuzurilor în penitenciar și corupției.
În 2016, Congresul SUA a extins „legea Magnițki”, făcând-o globală, adică a început să fie aplicată nu numai împotriva cetățenilor Rusiei implicați în fraudele bancare și încălcarea drepturilor omului, ci și cetățenilor altor țări. Astfel autoritățile Statelor Unite ale Americii au obținut un instrument important în lupta cu persoanele care se fac vinovate de corupție și încălcarea drepturilor omului, indiferent de naționalitate.
Ulterior Legea Magnițki a fost adoptată în 11 state, printre care Țările Baltice, Canada și Marea Britanie.
Principalul mecanism al Legii constă în interzicerea emiterii vizelor de intrare pentru cetățenii implicați în fraudele bancare și încălcarea drepturilor omului. A doua măsură ține de blocarea activelor, bunurilor, conturile bancare ale persoanelor implicate în derapajele menționate.
În Republica Moldova au fost mai multe tentative de a adopta Legea Magnițki, dar nu a existat niciodată o majoritate parlamentară care să o susțină.
Potrivit unor experți în prezent există premisele necesare ca Parlamentul să voteze Legea Magnițki, astfel fiind îndeplinit și unul din angajamentele Republicii Moldova față de Uniunea Europeană, care se referă la eliminarea influenței structurilor cleptocratice în Republica Moldova.