Sancțiunile internaționale vor fi transpuse în Legislația Republicii Moldova, a anunțat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco. Guvernul a lansat astăzi o inițiativă legislativă numită Legea Magnițki în Republica Moldova.

Astfel, potrivit lui Sergiu Litvinenco, prin intermediul noii legi toate persoanele sancționate la nivel internațional vor fi automat sancționate și în Republica Moldova.

„Toți cei care vor fi incluși în lista de sancțiuni Magnițki sau similare li se vor îngheța toate bunurile deținute în Republica Moldova. Totodată, va fi interzisă punerea la dispoziție a persoanelor respective a oricărui bunuri după care se va putea interzice și furnizarea oricăror servicii financiare către aceste persoane. Spre exemplu, deschiderea unui cont bancar, efectuarea transferurilor bănești. În ceea ce privește persoanele juridice care vor avea legături cu persoanele incuse în lista de sancțiuni, aceste, de asemenea vor putea fi vizate de anumite sancțiuni specifice”, a spus Sergiu Litvinenco.

În cazul cetățenilor străini și apatrizi din lista cu sancțiuni internaționale nu li se va permite intrarea în Republicii Moldova și asta va servi drept temei pentru anularea vizelor.

Noua inițiativă legislativă, numită Legea Magnițki în Republica Moldova, mai prevede și posibilitatea retragerii licențelor și autorizațiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în lista sancțiunilor.

Fiind întrebat în cadrul conferinței de presă ce părere are despre sancțiunile anunțate de autoritățile din Marea Britanie, Ilan Șor a declarat că această decizie îi provoacă zâmbet.

”Această decizie îmi provoacă zâmbet, pentru că nu îmi este afectat deloc modul de trai”, a anunțat Ilan Șor.

Amintim că în dimineața zilei de 9 decembrie, autoritățile britanice au anunțat că fostul lider al democraților, oligarhul Vladimir Plahotniuc și deputatul Ilan Șor, au ajuns sub sancțiunile britanicilor. Cei doi au fost sancționați de Guvernul Marii Britanii în temeiul Regulamentului privind sancțiunile anticorupție. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ambasadei Britanice la Chișinău. 

Astfel, orice tip de active, deținute de Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor în Marea Britanie, inclusiv insulele Virgine și insulele Cayman, vor fi înghețate. Cei doi au interdicție de a intra pe teritoriul Marii Britanii. De asemenea, cetățenilor Marii Britanii li se interzice să facă tranzacții economice cu Plahotniuc și Șor.

Prim-ministra Natalia Gavrilița  a anunțat în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco că fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor, ambii fugari de justiție, au ajuns sub sancțiunile britanicilor. Cei doi au fost sancționați de Guvernul Marii Britanii în temeiul Regulamentului privind sancțiunile anticorupție.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE