Parlamentul a reexaminat legea care prevede evaluarea externă a judecătorilor, după ce Șeful statului a reîntors legea Legislativului În motivarea transmisă Parlamentului de către președintele Republicii Moldova se menționează că „exercițiul de evaluare externă este însoțit de o multitudine de riscuri, iar pentru reducerea lor sunt necesare contrabalanțe legislative”.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a menționat în plen că în demersul președintelui este solicitată uniformizarea prevederilor legii cu privire la evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor cu prevederile legii cu privire la evaluarea judecătorilor CSJ în ceea ce ține criteriul de integritate etică, care era diferit în cele două legi.

Totodată, comisiile de evaluare a judecătorilor și procurorilor vor lua în considerare hotărârile judecătorești irevocabile, cu excepția celor care sunt considerate arbitrare sau vădit nerezonabile, adică Comisia va putea decide la propria discreție care dintre hotărârile judecătorești, relevante evaluării, să le admită, și pe care nu. Totodată, hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vor putea fi contestate și de Comisia de evaluare, nu doar de subiecții supuși evaluării. Contestația se va depune la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), unde va fi examinată în termen de 30 de zile de către un complet format din primii trei judecători care au promovat evaluarea și nu au activat în cadrul CSJ până la data de 31 decembrie 2022.

Mai multe partide extraparlamentare au criticat intervenția Președintelui în textul legii și au spus că guvernarea PAS a comis un nou derapaj prin care vrea să-i ofere Comisiei de evaluare dreptul de a se situa deasupra instanțelor judecătorești și să decidă „caracterul vădit ilegal” al unei decizii care vizează evaluarea judecătorilor sau procurorilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE