Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a confirmat dreptul Guvernului de a stabili nu doar lista, ci și cantitățile de droguri care pot fi considerate mari sau mici. Decizia vine ca urmare a sesizării depuse de către deputata PCRM, Elena Bodnarenco, care însă a lipsit de la ședința în cauză.
Ea a scris în sesizare că aprobarea de către Guvern a Listei substanţelor narcotice precum şi cantităţile acestora contravine normei constituționale, și asta deoarece acest lucru este de competența Parlamentului, consideră legiutoarea.
„Guvernul a aprobat Hotărârea nr. 79 din 23 ianuarie 2006 privind aprobarea Listei substanţelor narcotice, psihotrope şi a plantelor care conţin astfel de substanţe depistate în trafic ilicit, precum şi cantităţile acestora.
Guvernul a avut temei legal pentru a aproba doar lista substanţelor narcotice, psihotrope şi a plantelor care conțin astfel de substanțe, depistate în trafic ilicit, nu însă și cantitatea acestora”, scrie Elena Bodnarenco în sesizarea sa. Astfel, deputata consideră că Guvernul şi-a atribuit competențele puterii legislative, fiind încălcate unele prevederi ale articolelor 72 şi 102 din Constituţie.
În acest sens, Curtea a constatat că prin Hotărârea Guvernului nr. 79 din 23 ianuarie 2006 a fost aprobată atât lista substanţelor narcotice, psihotrope şi a plantelor care conțin astfel de substanțe, depistate în trafic ilicit, cât și cantitatea acestora.   „Potrivit legii, cantitatea substanțelor narcotice și psihotrope constituie un criteriu în distingerea circulației legale de cea ilegală și contribuie la calificarea infracțiunilor.
Curtea a reținut că prin conținutul sintagmei „listele substanţelor”, cuprinsă la articolul 1341 din Codul penal, urmează a se înțelege competența Guvernului de a reglementa atât categoriile substanțelor narcotice și psihotrope, cât și cantitățile acestora. Aprobarea doar a listei acestor substanțe, fără o reglementare cantitativă, ar lipsi de substanță întreaga hotărâre a Guvernului, care ar fi, astfel, inaplicabilă”, se menționează în decizia Curții.
De asemenea, înalta Curte a constatat o lacună în legislație, privind  substanțele care pot fi recunoscute drept „analog”. Pentru aceasta, CCM va veni cu o adresare către Parlament ca să specifice mai clar și să înlăture omisiunea.
Astfel, Curtea Constituţională a respins sesizarea Elenei Bodnarenco și a recunoscut constituțională Hotărârea Guvernului sus-menționată. Hotărârea Curţii este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE