(UPDATE: 10:40) Curtea Constituțională a decis că vacanța funcției de președinte al țării este legală, asta după ce V. Voronin și-a dat demisia. "Funcția de șef de stat rămâne vacantă în caz de demitere, demisie sau deces a președintelui. În cazul dosarului de astăzi șeful statului și-a prezentat, benevol, demisia", a declarat Dumitru Pulbere, președintele CC.
Curtea Constituțională (CC) urmează să examineze, astăzi, 17 septembrie cu începere de la orele 9:00 solicitarea președintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, de a interpreta clauzele legale privind vacanța funcției de președinte al Republicii Moldova.
Asta după ce deputaţii comunişti au depus o cerere la CC solicitându-i să se pronunţe pe marginea acestui caz.
În acest sens, reprezentantul PCRM, Sergiu Sîrbu a depus marţi, 15 septembrie, o sesizare la CC pentru ca judecătorii să precizeze din ce moment preşedintele Parlamentul poate prelua interimatul ţării, după hotărârea deputaţilor sau după decizia CC.
Solicitat de Politik, expertul în drept constituţional, Victor Popa să comenteze dacă este nevoie de CC pentru ca preşedintele Parlamentului să preia interimatul ţării şi să-şi exercite atribuţiile de şef al statului potrivit legii, acesta a răspuns: “Interimatul este preluat automat pentru că puterea se exercită non-stop şi nu poate să existe mult timp o funcţie vacantă. Nici măcar nu ar trebui să existe o funcţie vacantă. Interimatul intervine atunci când preşedintele ţării şi-a prezentat demisia, iar Parlamentul a luat act de aceasta. Totuşi, CC trebuie să intervină pentru a verifica dacă cererea a fost depusă benevol, dacă nu a fost impus de cineva”.
Amintim că în şedinţa legislativului din 11 septembrie, funcţia de şef al statului a fost declarată vacantă, iar Mihai Ghimpu a fost desemnat preşedinte interimar cu votul a 52 de deputaţi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE