Miezul de nucă este mai ieftin cu peste 30 de procente în acest an. Totuşi, în timp ce la piaţă acesta este comercializat cu un preţ de la 100 până la 220 de lei în funcţie de soi şi calitate, oamenii de rând îl vând intermediarilor cu doar 40- 60 de lei kilogramul, scrie publika.md

Intermediarii spun că oferă un preţ mic, fiindcă exporturile au scăzut simţitor în ultima jumătate de an.

În piaţă, preţul de vânzare pentru clienţi începe de la 80 de lei şi ajunge până la 220 de lei, în funcţie de soi şi de calitatea miezului. Totuşi, vânzătorii spun că şi la ei marfa e mai ieftină decât anii trecuţi.

Preşedintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, Oleg Tîrsînă, susţine că europenii consumă în acest sezon rece mai puţin miez de nucă din cauza costurilor mari pentru energie, care le afectează bugetul. Astfel, aceştia au redus semnificativ cantitatea de nuci din coşul de consum.

"Ne afectează destul de sever, noi nu putem face vânzări la preţuri decente şi corecte, dar trebuie să depăşim situaţia şi să fim mai pregătiţi anul viitor", a declarat Oleg Tîrsînă.

Potrivit ministerului Agriculturii la mijloc ar fi şi alte cauze.

"China care a plantat şi este unul dintre cei mai mari producători globali de miez de nucă, au intrat în rod livezile şi este o supraofertă de miez de nucă şi de la an la an această supraofertă se va menţine", a spus Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Totuşi, Vladimir Bolea spune că situaţia de pe piaţă va fi examinată de autorităţi: "Comisia parlamentară în comun cu reprezentanţi de la Ministerul Economiei vor trage nişte concluzii de ce şi dacă sunt obiective aceste preţuri create astăzi pe piaţa noastră şi dacă nu este o înţelegere de monopol, făcut de către toţi care achiziţionează pe interior".

În 2021, Moldova a exportat nuci în valoare de peste 50 de milioane de dolari. 80 la sută din exporturi au fost orientate către ţările din Uniunea Europeană.

Sursa: publika.md

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE