Prezentă la eveniment, prim-ministrul Maia Sandu a menționat că „suntem la cea de-a șasea ediție a Cărții Albe, ceea ce reflectă angajamentul investitorilor străini de a ne oferi niște semnale care să ajusteze reformele, eforturile pe care le facem noi pentru ca să îmbunătățim mediul de afaceri, climatul investițional și în final să reușim să îmbunătățim standardele de viață ale cetățenilor”.  

Premierul s-a referit la o serie de constrângeri pentru afaceri, inclusiv cele ce țin de relațiile de muncă și flexibilitatea pieței muncii, productivitate și competitivitate. „Dar cea mai mare constrângere este lipsa justiției, pentru că pornind de la această constatare noi am formulat pe agenda Guvernului reforma justiției ca cel mai important obiectiv pe care ni-l propunem. Credem că reforma justiției este importantă și pentru acei care vor să facă investiții în Republica Moldova, și pentru cei care vor să-și crească afacerile. Credem că aceste constrângeri vor fi eliminate”, a mai afirmat Maia Sandu.

”Singurul domeniu de interes al FIA în Moldova, de la înființarea asociației, a fost și este formarea condițiilor civilizate pentru dezvoltarea activităților antreprenoriale în particular și a economiei naționale în ansamblu. În acest context, un instrument important în sporirea eficienței acestui proces a devenit platforma de discuții FIA - Cartea Albă”, a menționat  președintele FIA, președintele Consiliului de Administrație al companiei moldo-germane Südzucker Moldova, Alexander Koss.

Cartea Albă 2019 este formată din nouă capitole: sistemul justiției, legislația fiscală, relații de muncă, concurență, managementul deșeurilor, digitalizarea economiei, medicină și farmaceutică, subiecte funciare, industria telecom. „În această ediție, am inclus patru capitole noi, pe care le-aș numi „provocările actualității” în domeniile justiției, ecologiei, telecomunicațiilor și economiei digitale”, a declarat Alexander Koss. Președintele FIA a spus că „cea mai serioasă provocare este necesitatea reorganizării sistemului de justiție din Moldova. Am propus o modalitate de a rezolva această problemă foarte dureroasă a Republicii Moldova - cum să ne asigurăm că Legile sunt respectare, că pedeapsa pentru încălcare este inevitabilă, iar instanța este corectă".

Pentru o reorganizare completă a sistemului justiției, pentru a exclude corupția și a asigura dreptul de bază al cetățenilor moldoveni la o investigație obiectivă și un proces echitabil, FIA propune crearea, cu suportul partenerilor de dezvoltare, a unei Misiuni Temporare Speciale de Monitorizare (pentru o perioadă de până la 10 ani). Membrii Misiunii trebuie să aibă dreptul să supravegheze și să participe la toate etapele procesului de justiție: de la intentarea cauzelor penale, până la adoptarea deciziilor irevocabile ale instanțelor de judecată.

Propunerile în domeniul legislației fiscale vizează asigurarea stabilității politicilor fiscale și vamale, ceea ce este un factor determinant pentru atragerea investițiilor. În ultimii ani, mediul de afaceri s-a confruntat cu un număr impunător de modificări în acest domeniu, fiind astfel supus provocării de a-și adapta strategiile de business, dar și incertitudinii privind planificarea activității pe termen lung, constată autorii publicației. 

Cu referire la concurență, propunerile experților FIA vizează stabilirea unor reguli transparente și clare pentru desfășurarea unei activități economice bazate pe condiții de concurență echitabilă. 

Legislația actuală în domeniul funciar limitează accesul investitorilor străini de a alege domeniul funciar ca ramură pentru investiții pe termen mediu sau lung. Mai mult, în condițiile încălzirii globale, schimbărilor climatice și a modificărilor de mediu, agricultorii întâmpină dificultăți în procesul de irigare a terenurilor agricole. În acest sens, FIA consideră oportună definitivarea și aprobarea unui nou Cod funciar.

Asociația Investitorilor Străini este o asociație non-profit și neafiliată politic, fondată în septembrie 2003 și întrunește 18 membri din 12 țări, cele mai mari companii cu capital străin din Moldova, ce au creat peste 17 mii de locuri de muncă. Volumul total de investiții se estimează la 1 miliard 150 milioane de euro.

Prima ediție a Cărții Albe a fost publicată în 2005 și reprezintă un document cu titlu de recomandare și descrie un plan de acțiuni concret pentru ameliorarea climatului investițional din țară. Cartea Albă reflectă esența activității FIA, membrii căreia consideră că prin intermediul schimbului de experiență și a eforturilor comune depuse de investitorii străini poate fi creată o viziune clară a problemelor și deciziilor ce influențează pozitiv climatul investițional din Republica Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE