Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură un proiect de lege, prezentat de un grup de deputați care prevede modificarea unor competențe ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare . În conformitate cu modificările propuse Banca Națională a Moldovei urmează să preia competențele de licențiere / autorizare / eliberare a avizului pentru înregistrarea de stat, reglementarea şi supravegherea activității a unor entități care au fost anterior în competența CNPF. Este vorba de:
-asigurători, reasigurători şi intermediari în asigurări şi/sau în reasigurări;
-Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule din Republica Moldova;
-asociaţiile de economii şi împrumut;
-birourile istoriilor de credit;
-organizaţiile de creditare nebancară.
Transferul de competențe de la CNPF către BNM are drept scop consolidarea pieței financiare și a fost elaborată inclusiv la recomandarea Fondului Monetar Internațional. Oportunitatea transferului rezultă dintr-o interconexiune puternică a sectoarelor pieței financiare nebancare cu sistemul bancar, care a demonstrat necesitatea unei arhitecturi mai puternice și mai integrate a pieței financiare. Unificarea reglementării și supravegherii acestor sectoare este o practică aplicată cu succes la nivel internațional.
Fiind un process complex ce necesită eforturi considerabile, preluarea de atribuții se desfășoară de la 1 iulie curent conform unui plan comun de acțiuni, agreat între BNM și CNPF.
Începând cu 1 iulie, CNPF va deține, suplimentar atribuțiilor curente, cele ce vizează reglementarea și supravegherea conduitei pe piață a tuturor participanților la piața financiară în vederea protejării drepturilor consumatorilor de servicii financiare.
Cele mai importante dintre noile atribuții ale CNPF sunt elaborarea și implementarea documentelor de politici în domeniul incluziunii și educației financiare; reglementarea și supravegherea modului de prestare a serviciilor și mecanismelor de soluționare a pretențiilor clienților; supravegherea corespunderii cu cadrul normativ în vigoare a informației și a materialului publicitar pentru serviciile financiare potrivit legislației speciale; soluționarea petițiilor și a litigiilor.
Scopul modificărilor este crearea premiselor instituționale necesare pentru fortificarea educației financiare, creșterea transparenței produselor financiare, eradicarea practicilor comerciale incorecte și a clauzelor abuzive, soluționarea eficientă a disputelor cu prestatorii de servicii financiare.