În contextul sezonului rece, Ministerul Muncii a lansat oficial criteriile prin care vor fi verificați cei care solicită compensații la plata încălzirii. Aceste măsuri sunt destinate să asigure o distribuție corectă și eficientă a resurselor.
Filtrele de verificare vor viza aspecte precum venitul lunar, numărul de membri ai familiei, consumul de energie și nivelul de vulnerabilitate energetică.
În acest an, la acordarea compensației pentru energie, evaluarea fiecărei familii va fi realizată cu mai multă precizie, avându-se în vedere o serie de indicatori, cum ar fi veniturile, numărul de copii, existența persoanelor cu dizabilități severe și alte caracteristici specifice gospodăriei.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că sistemul a fost conectat la 11 baze de date din sectorul public, ceea ce permite obținerea informațiilor detaliate și actualizate despre fiecare gospodărie, incluzând veniturile declarate, proprietăți, pensii și alte date relevante, transmite IPN.
Una dintre bazele de date la care a fost conectat sistemul este cea a Serviciului Fiscal de Stat. Prin intermediul Fisc-ului, vor fi verificate veniturile salariale și peste 20 de tipuri de venituri anuale, cum ar fi cele din locațiune, venitul realizat de persoanele fizice, plăți de tip royalty, și altele. Potrivit MMPS, scopul este de a compara veniturile declarate de solicitant cu datele cunoscute de stat. Dacă există divergențe, atunci se va lua în calcul venitul mai mare.
Cu ajutorul bazei de date de la Cadastrul Bunurilor Imobile vor fi analizate cotele și valoarea proprietăților deținute de fiecare membru al gospodăriei înregistrate. În baza de date de la Casa Națională de Asigurări Sociale vor fi verificate pensiile și indemnizațiile pentru copii, și anume pentru a valida venitul și a favoriza familiile cu copii mici.
Statutul de persoană cu dizabilitate severă va verificat la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și a Capacității de Muncă, favorizând astfel solicitanții aflați în această situație.
Cu ajutorul bazei de date de la Agenția Servicii Publice va fi verificat statutul de minor, a IDNP-ului, a nașterilor și deceselor, precum și a adresei, pentru validarea și actualizarea datelor. Cu ajutorul Poliției de Frontieră, vor fi verificate informațiile cu privire la prezența în țară a membrilor din familie, care s-au înregistrat în programul de compensații.
Numărul locului de consum al fiecărei gospodării și dacă gospodăria este debranșată se va verifica în bazele de date ale furnizorilor. Informațiile cu privire la statutul de șomer și cu privire la persoanele oficial înregistrate ca șomeri se vor verifica la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar statutul de studenți va fi verificat cu ajutorul datelor de la universități.
De la instituțiile bancare se vor solicita informații despre valoarea creditelor ipotecare pentru a favoriza gospodăriile cu credite până la un anumit plafon. Totodată, datele despre cardul social și conturile bancare, pentru a facilita transferul compensațiilor către beneficiari, se vor obține de la Agenția de Guvernare Electronică/Mpay.
În sezonul 2024-2025, compensațiile pentru încălzire vor fi acordate în formă monetară. Pentru a primi compensații pentru luna noiembrie, cererile trebuie depuse pe platforma compensatii.gov.md până în ziua de 28 noiembrie. Cererile pot fi depuse și pe tot parcursul sezonului rece, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare.