Sistemele secolului 20 nu au făcut faţă riscurilor din secolul 21. Lumea are nevoie acum de noi modele care să identifice riscurile globale înainte ca acestea să se transforme în crize, afirmă experţii Forumului Economic Mondial, cu ocazia lansării raportului anual asupra riscurilor globale. Economiştii afirmă că ultima criză financiară, împreună cu recesiunea globală, au golit cuferele statelor şi au majorat puternic datoria publică. În consecinţă, statele au acum o capacitate redusă de a face faţă unor noi şocuri, iar unele state ar putea ajunge chiar în faliment.
Raportul Forumului Economic Mondial identifică trei categorii mari de risc la nivel global. Prima dintre acestea se referă la dezechilibrele macroeconomice, dar şi disparităţile dintre ţările industrializate, tot mai îndatorate şi cele emergente, tot mai bogate şi influente. O altă categorie de risc se referă la economia gri, care este în continuă creştere.
Doar comerţul ilicit a ajuns în 2009 la 1.300 de miliarde de dolari sau peste 2% din produsul intern brut global. În opinia experţilor, un alt risc major se referă la apă, alimente şi energie, care sunt tot mai puţine în raport cu populaţia în creştere la nivel mondial. Situaţia este agravată de faptul că producţia este stimulată mai degrabă de cererea pe termen scurt, în detrimentul sustenabilităţii pe termen lung.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE