Dacă pentru întreţinerea actualelor baze şi obiecte militare în străinătate, Federaţia Rusă achită anual milioane de dolari, nu toate ţările pe teritoriul cărora de află acestea se bucură de asistenţă financiară din partea Moscovei. De cele mai multe ori Rusia se răsplăteşte cu arme, resurse energetice, prezenţe sa militară, uneori chiar şi cu promisiuni goale, susţine publicaţia rusă Marker, în ediţia sa online.
Potrivit aceluiaşi ziar, Rusia „nu plăteşte Moldovei, Armeniei şi Belarusului pentru menţinerea prezenţei sale militare” pe teritoriul acestor ţări ex-sovietice. Cel mai mult, de pe urma „relaţiilor de barter” cu Federaţia Rusă are de câştigat Tadjikistanul şi Ucraina. Staţionarea bazei militare unite a Rusiei în Kârgâstan, pentru următorii 49 ani şi funcţionarea a 7 obiecte militare în Kazahstan, prezintă costuri mai mici.
Astfel, Rusia pentru prezenţa diviziei de infanterie motorizată 201 în Tadjikistan, din anul 2004, s-a obligat să investească în economia acestei ţări 2 mln dolari, plus anularea datoriei externe faţă de Rusia, de 242,4 mln ruble.
De curând şi Ucraina va benefecia de avantaje financiare, după semnarea acordului privind menţinerea şi după 2017 a bazei navale ruse din portul Sevastopol, în schimbul unei reduceri de 30% a preţului pentru gazele naturale din Rusia livrate Kievului.
În Kazahstanul Rusia are 7 obiecte militare. Doar arenda Baikonur-ului de către ruşi costă 115 milioane de dolari anual, furnizarea de armament şi modernizarea infrastructuri militare a Kazahstanului.
Explicaţia acestui fenomen este de ordin politic, consideră publicaţia Marker. „Nu există tarife standarde pentru asigurarea prezenţei sale militare în ţările CSI. Problema poartă un caracter pur politic, şi prin urmare, decizia Rusiei de fiecare dată este o consecinţă a acordurilor bilaterale dintre părţi. Întrucât părţile contractante au adesea în vedere găsirea unor soluţii pentru problemele actuale, iar acordul este încheiat pentru zeci de ani, atunci poate fi observant un dezechilibru: unele obiectele militare costă Rusia sute de milioane de dolari, iar altele- nimic”, conchide cotidianul rus.