În 2023, industria tehnologiilor informaționale (IT) a devenit cea mai mare ramură de export a economiei moldovenești, asigurând aproape ¼ din exporturile de servicii. În acest an, cifra de afaceri a domeniului IT va atinge 13,2 miliarde de lei, dintre care 85% sunt destinate exporturilor. „În timp ce exportul de bunuri înregistrează în acest an scădere, exportul de servicii IT, înregistrează creșteri”, susține expertul Veaceslav Ioniță

Potrivit lui, industria IT poate fi considerată motorul de dezvoltare al economiei moldovenești. În 2010, această ramură genera anual 800 de milioane lei și doar 35% erau servicii destinate exporturilor. În 13 ani, ramura, din una neobservată, a devenit sectorul de bază al economiei naționale, care a crescut în această perioadă de 16 ori. În Republica Moldova nu există o altă ramură care să mai fi înregistrat asemenea performanțe.

Veaceslav Ioniță spune că în condițiile când exporturile de bunuri în Republica Moldova în acest an înregistrează o scădere semnificativă, de cel puțin 400 milioane de dolari, exportul de servicii, în special datorită iIndustriei IT, continuă să crească și devine treptat cel mai importat sector de exporturi din Republica Moldova.

„Estimăm în acest an creșterea exportului de servicii cu 23% sau cu 525 de milioane de dolari. Volumul total al exporturilor va ajunge la 2,8 miliarde de dolari, dintre care exportul de servicii IT va constitui 605 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 22% din totalul exportului de servicii. Acum 15 ani exportul de servicii IT erau aproape nevăzute și constituiau doar 0,7% din totalul exporturilor de servicii”, a spus Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, industria IT în acest an devine cea mai mare ramură de export a Republicii Moldova, lucru care se datorează efortului depus de către companiile private, dar și susținerii oferite din partea statului acestei ramuri.

În opinia analistului economic, pentru asigurarea continuității acestui ritm de creștere este extrem de important că modificările legislative propuse de către Guvern, în mod prioritar, să fie susținute de către Parlament. Astfel, să fie oferită o certitudine celor din ramură că vor deveni și mai atractiv în atragerea investițiilor în acest domeniu cheie, care a devenit domeniul de bază al economiei naționale și cea mai mare ramură de export.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE