Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) consideră că deciziile de a invalida mandatele primarilor de Căușeni și Căinari reprezintă „acte de abuz, depășire de atribuții legale și exces de putere, cu elemente de subiectivism și politizare”. O declarație în acest sens, semnată de CALM, a fost expediată Comisiei Electorale Centrale (CEC), Guvernului R. Moldova, Parlamentului R. Moldova, dar și Consiliului Europei.

Potrivit declarației CALM, „acțiunile date, în afară de faptul că afectează grav voința poporului și drepturile constituționale de a fi ales și a alege, nu conțin nici o motivare temeinică juridică și chiar contravin competențelor legale a acestor organe”.

„CALM amintește că în privința acestor concurenți electorali care au fost aleși în calitate de primari s-a expus deja Comisia Electorală Centrală și instanțele judecătorești care au luat decizii de a  permite participarea acestor aleși locali în campania electorală. Astfel, cu ce drept, un organ electoral, ierarhic inferior își arogă dreptul de a reconsidera cazul dat și de a adopta o decizie contrară pe același subiect, în privința acelorași subiecte și în privința cărora nu există decizii definitive ale CEC și instanțelor de judecată!?

Mandatul de primar a lui Anatolie Donțu a fost invalidat de autoritatea electorală de circumscripție. Atât prima instanță de judecată, cât și Curtea de Apel Chișinău au menținut dreptul lui Anatolie Donțu de a candida la funcția de primar, deși era în vigoare o decizie a ANI prin care i se interzice deținerea funcției de demnitate publică.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE