Problema valului inflaționist și creșterea vertiginoasă a prețurilor la unele produse vitale din coșul de consum rămâne a fi cap de afiș pentru spațiul informațional din Moldova. Atât partidul de guvernământ cât și opoziția parlamentară încearcă să se dumirească cine se face vinovat de inflația mare care ne papă pensiile și salariile. Opoziția învinuiește Banca Națională și Guvernul pentru inacțiuni, iar partidul de guvernământ invocă situația regională complicată și pasează responsabilitatea pe Banca Centrală, invocând o prevedere din legislație prin care BNM este responsabilă de stabilitatea prețurilor. În această dezordine de idei, ne întrebăm de ce Moldova a ajuns într-un top al nefericirii regionale în ceea ce privește indicele inflaționist.

Ca la noi la nimeni.

În statele din proximitatea noastră  inflația e de 16 sau 17 %, la noi e peste 27 la sută. Miniștrii spun că avem inflație din import. Ok, dar în statele de unde Moldova importă produse, inclusiv din UE, acolo, nivelul de inflație este cu mult mai mic, ceva mai mare în zona CSI. De unde această diferență izbitoare? 

Opinia publică, ar dori să afle cine generează în Moldova această inflație de 27 la sută, de unde ea a apărut, vine din afara țării sau o clocim noi pe intern și de ce anumite instituții ale statului nu intervin sau ele sunt atrofiate. Nu cunoaștem dacă și după audierea Guvernatorului în Parlament va scădea sau nu inflația, dar ceea ce se va întâmpla și asta e ceva iminent, este că în a doua jumătate a anului spirala inflaționistă va crește și va fi de aproximativ 30 %.

Reluând ideea cine totuși este responsabil de starea în care ne aflăm, că am ajuns să fim cobai și să  privim meditativ cum prețurile ne depășesc și golesc buzunarele. Este Banca Națională de vină sau nu? Da, ea are anumite instrumente monetare veghează ca pe piață să nu existe un exces de bani, intervine pe piața valutară, mai curăță sau sterilizează masa monetară. Cam atât.

Întrebarea care o pun mulți este cum stăpânim sau temperăm acest val inflaționist.

Sunt suficiente doar instrumente monetare sau e nevoie și de intervenția Guvernului. Executivul declară că în pofida creșterii prețurilor el va continua politicile sale de susținere a populației prin implementarea mecanismelor sustenabile care vor permite creșterea veniturilor cetățenilor. Sună frumos. Doar că prin aceste politici de creștere a veniturilor dar și a cheltuielilor nu facem decât să multiplicăm inflația. Cum? Doar pentru acoperirea deficitului de 20 de miliarde de lei, pentru anul acesta, se vor face împrumuturi externe si interne, iar aceasta creează un fond de disparitate sau de masă monetară, în exces, care duce la creșterea prețurilor și amplifică inflația.

Probabil, Guvernul asta ar trebui să vadă. Să se uite și la cheltuielile nejustificate, să recurgă și la optimizări. Dorința de a ajuta  cetățeanul, aflat în dificultate, este mare, îi credem. Creșteri de salarii, pensii e ok, dar să nu creăm iluzia ca sunt mai mulți bani, doar că valoarea lor este iluzorie. După creșterea tarifelor la gaz doar în sectorul energetic s-au pompat vreo 600 milioane de dolari. Cu așa rulaj pe piață, firește că va crește inflația. Asta ar însemna că Guvernul ar trebui și el să pună umărul, să-și asume câteva responsabilități pentru a tempera avântul inflaționist. Executivul are la dispoziție mai multe instrumente, inclusiv de plafonare pentru unele produse. Nu știm dacă le va aplica. Probabil, ar trebui să-și revizuiască unele politici, pentru că așa cum e acum nu e bine. De instituțiile de reglementare sau Regulatorii de pe piață nu vorvim nimic, ei nu participă în acest exercițiu.

O primăvară frumoasă și pace tuturor!

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE