Bumacov admite, totuşi, că pîinea urmează să se scumpească în timpul apropiat, iar majorarea de preţ este condiţionată de scumpirea carburanţilor, de dublarea preţului la grâu la scară internaţională, dar şi de triplarea în ultima perioadă a exportului de grîu.
“Moldova s-ar putea pomeni cu un deficit de grâu. Vom vedea ce facem, pentru că grâul pleacă din ţară cu un preţ, în caz că vom fi nevoiţi să importăm, preţul va fi şi mai mare, şi vom avea cu adevărat pierderi, sau chiar lipsă. Vom studia situaţia, există premise să nu restricţionăm exportul de porumb, a explicat Bumacov.
Unii exportatori sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu mai eliberează certificate de export. Toate aceastea se întâmplă pe fonul unei crize de grâu la scară internaţională, iar Rusia şi Ucraina, mari exportatori de cereale, au interzis exportul de cereale.
“Producătorii de pâine lucrează la limita de profit. Guvernul şi Ministerul Agriculturii vor face tot posibilul să susţină producerea pâinii sociale şi pe cît este posibil să evite scumpirea excesivă sau dramatică a celorlalte categorii de pâine”, a declarat Bumacov.
Problema stopării exportului de cereale urmează să fie examinată în cadrul şedinţei Guvernului, preconizată pentru 2 februarie.