Boiko Borisov, actual primar al Sofiei, este marele învingător al alegerilor legislative de duminică, 5 iulie din Bulgaria.
Partidul "Cetățeni pentru o dezvoltare europeană a Bulgariei" (GERB) al primarului Sofiei, Boiko Borisov, era cotat ieri câștigător la alegerile legislative cu aproximativ 35% din voturi, conform unui sondaj efectuat la ieșirea de la urne, informeaza Agerpres.
Pe locul doi se situa Partidul Socialist Bulgar al premierului Serghei Stanisev cu vreo 22% din sufragii. Urmează Mișcarea pentru drepturi și libertăți a minorității turce 13-14% și naționaliștii din Ataka, în creștere spre 10% la închiderea acestei ediții.
La căderea comunismului în 1990, Boiko Borisov și-a fondat propria companie, specializată inițial în comerțul cu textile. Apoi a asigurat securitatea fostului dictator comunist Todor Jivkov după demiterea sa, apoi pe cea a fostului rege Simeon al II-lea, la revenirea în țară în 1996 după 50 de ani de exil.
Borisov a fost ales primar în Sofia în anul 2005, iar performanțele sale sunt mai puțin convingătoare, capitala confruntându-se în continuare cu problema gunoaielor și a ambuteiajelor. Înființează în decembrie 2006 partidul Cetățenii pentru o dezvoltare europeană a Bulgariei, GERB, de centru-dreapta, susținut de primarii țării și care devine rapid principalul partid de opoziție. Grație carismei sale, Borisov progresează pe scena politică, dar incredintează conducerea operațională a GERB fostului său aliat din Ministerul de Interne, Tvetan Tvetanov.
Marea sa popularitate se explică, potrivit analiștilor, prin modul deschis de a vorbi și critica față de inactivitatea guvernamentală. "Pentru a face reforme, pentru a face schimbării radicale, este necesară o majoritate", spunea el înainte de alegeri.
Boiko Borisov, în vârstă de 50 de ani este fiu al unui polițist și al unei profesoare, este expert în karate, posesor al unei centuri negre.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE