În legătură cu ultimele evoluţii ale pieţei valutare, Banca Naţională a Moldovei a anunţat că este pregătită pentru acţiuni promte şi hotărâte, în cazul în care fluctuaţiile semnificative ale cursului valutar ar putea conduce la o creştere excesiva a ratei inflaţiei.
Banca Naţională a declarat că dispune de mijloace şi instrumente monetare suficiente, pentru a asigura că rata inflaţiei anuale pe perioada 2010-2012 să nu depăşească 5%.
În contextul impactului cursului de schimb asupra stabilităţii preţurilor BNM menţionează că analizele efectuate arată că stabilitatea preţurilor în Moldova este consistentă cu o rată a inflaţiei de 5% pe termen mediu.
În acelaşi timp, BNM a menţionat că dat fiind faptul că în prezent este înregistrată o deflaţie, BNM foloseşte această oportunitate pentru procurarea excesului de valută pe piaţa internă în scopul consolidării rezervelor internaţionale, asigurând astfel stabilitatea economică viitoare în Republica Moldova.
“În condiţiile actuale de restrângere a activităţii economice şi a inflaţiei negative, apare necesitatea de a susţine mai pronunţat politica economică generală a statului, totodată, acordând sprijin suplimentar sistemului financiar naţional. Pe lângă avantajarea producătorilor locali prin sporirea competitivităţii produselor autohtone pe pieţele externe, situaţia actuala permite vărsarea de lichidităţi adiţionale în economia naţională, inclusiv prin majorarea mijloacelor disponibile pentru creditarea sectorului real, fără a se prejudicia obiectivul fundamental al BNM”, se arată într-un comunicatul al BNM.
Cursul valutar oficial pentru dolar şi euro, stabilit de BNM, a început să crească la începutul săptămânii trecute. Astfel, dolarul a crescut de la 11,30 lei până la 12,23 lei iar moneda unică de la 16,70 lei până la 17,87 lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE