Republica Moldova va primi 50 milioane dolari de la Banca Mondială pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării va primi de la Banca Mondială asistență în valoare de 50 milioane dolari pentru susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și competitivitatea acestora la export.

Proiectul va fi implementat în perioada 2023-2027 de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

„Proiectul este aliniat la Strategia Guvernului de susținere a dezvoltării IMM-urilor și va contribui într-adevăr la îmbunătățirea și eficientizarea serviciilor de afaceri prin digitalizarea serviciilor G2B. Acesta de asemenea, va permite IMM-urilor să devină mai competitive și le va facilita accesul la finanțare, ceea ce va contribui la creșterea exporturilor moldovenești și la crearea de locuri de muncă”, a precizat Inguna Dobroja, Directorul de Țară a Băncii Mondiale în Moldova

La rândul său, vicepremierul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a apreciat abordarea complexă a Proiectului, care se pliază pe prioritățile Guvernului de debirocratizare a economiei pentru a facilita activitatea agenților economici, dar și sprijin financiar pentru cei care sunt gata de export.

„Dezvoltarea ÎMM-urilor și orientarea lor spre export ar putea aduce rezultate bune într-un timp relativ scurt. Totodată, trebuie să creăm și un mediu de afaceri atractiv pentru antreprenori. Prin intermediul proiectului Băncii Mondiale de competitivitate a sectorului întreprinderilor micro, mici şi mijlocii, suntem mai aproape de a atinge obiectivele setate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării” a precizat vicepremierul Dumitru Alaiba, în cadrul conferinței de presă.

Totodată,  Dumitru Alaiba, a menționat că în cadrul noului program vor fi implementate  activități care vor contribui la digitalizarea serviciilor și controalelor de stat, revizuirea în continuare a actelor permisive și îmbunătățirea infrastructurii naționale a calității pentru a facilita exportul, la reducerea poverii regulatorii asupra întreprinderilor, pentru a susține accesului la finanțare pentru întreprinderi prin garanții și consolidarea capacităților Fondului de Garantare a Creditelor. De asemenea, proiectul va sprijini dezvoltarea ÎMMM-urilor și creșterea competitivității lor la export.

„Noul suport al Băncii Mondiale pentru programele ODA va contribui la dezvoltarea  afacerilor și la competitivitatea întreprinderilor la export. Asistența acordată în cadrul Proiectului privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii, program inițiat de ODA privind internaționalizarea și pregătirea pentru export, are ca scop susținerea întreprinderilor locale care aspiră să devină pregătite pentru export. Din această săptămână agenții economici pot depune aplicațiile on-line pe site-ul instituției pentru a beneficia de suport pentru internaționalizarea afacerilor”, a afirmat Dumitru Pîntea, directorul ODA. Pîntea a mai precizat că Programul va sprijini accesul la finanțare pentru întreprinderi prin intermediul garanțiilor de portofoliu și va consolida capacitatea Fondului de Garantare a Creditelor.

Proiectul privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii (ÎMMM)” are un buget de 50 milioane dolari SUA și va fi implementat în perioada 2023-2027. De asemenea, Proiectul e flexibil și poate realoca resursele pentru susținerea autorităților în cazul unei crize.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE