De 14 ani, pe data de 16 septembrie se celebrează la nivel mondial Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon. Evenimentul face parte din calendarul Organizației Națiunilor Unite (ONU) încă din 23 ianuarie 1995 și marchează, practic, semnarea Protocolului de la Montreal, din 19 decembrie 1987, privind substanțele care distrug stratul de ozon (rezoluția 49/114).
Din acel moment, statele au fost invitate să dedice ziua de 16 septembrie promovării activităților în conformitate cu obiectivele Protocolului și amendamentele acestuia.
Manifestările organizate în acest an se derulează sub deviza "Participarea universală pentru protecția ozonului unește întreaga lume" și sunt menite să atragă atenția asupra pericolului pe care-l reprezintă pentru omenire perpetuarea activităților industriale care duc la epuizarea stratului de ozon.
Principiile colaborării internaționale privind protecția stratului de ozon au fost elaborate în cadrul Convenției de la Viena pentru protecția stratului de ozon în 1985, care a intrat în vigoare la 2 septembrie 1988.
Cele 21 de articole ale Convenției obligă părțile semnatare să protejeze, în primul rând, sănătatea umană și mediul înconjurător de efectele epuizării stratului de ozon.
Stratul de ozon este localizat în stratosferă și constituie un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte a radiațiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii. În cantități mici, radiațiile ultraviolete sunt benefice pentru organism (sintetizarea vitaminei D, vindecarea rănilor superficiale), însă, în cantități mari provoacă îmbătrânire prematură, arsuri ale pielii, cancer de piele, cataracta, boli infecțioase, slăbirea sistemului imunitar etc.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE