R. Moldova a înregistrat mari regrese în ultimul trimestru la mai multe capitole, printre care drepturile omului, justiţia, libertatea mass-media, conflictul transnitrean şi accesul la informaţie. Este concluzia celui de-al 15-lea număr al raportului analitic trimestrial Euromonitor, lansat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup.
“Am adoptat legi bune, dar implementarea acestora s-a dovedit a fi una precară. Evenimentele postelectorale din aprilie au pus în evidenţă că modernizarea R. Moldova nu este de cea mai înaltă calitate”, a declarat presei directorul ADEPT, Igor Boţan.
Boţan susţine că cele mai mari regrese sunt înregistrate la capitolul respectarea drepturilor omului şi independenţa justiţiei, care au ştirbit din imaginea ţării pe plan extern.
“Din păcate, trebuie să constatăm un regres puternic pe fundalul protestelor post-electorale” a precizat expertul, făcând aici referire la “expulzarea jurnaliştilor străini, închiderea accesului la mai multe pagini electronice sau aplicarea torturii”.
“Şi totuşi, Uniunea Europeană este gata să mai ofere Moldovei o şansă. Însă, aceasta depinde mult de corectitudinea desfăşurării alegerilor parlamentare şi dacă după alegeri ţara noastră va da dovadă de maturitate şi va reveni la normalitate”, a mai spus Boţan.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE