Autorităţile intenţionează să reintroducă restricţii la importurile de cereale şi oleaginoase din Ucraina. Despre asta a anunţat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care a precizat că în Parlament a fost înregistrat de urgenţă un proiect în acest sens.  Declaraţiile au fost făcute în urma unei întâlniri cu Asociaţia "Forţa Fermierilor", din data de 2 iulie. Potrivit ministrului, modificarea legii prevede ca măsurile de licenţiere a importurilor de cereale şi oleaginoase să fie extinse până la sfârşitul acestui an. Decizia vine după ce săptămâna trecută autorităţile afirmau contrariul şi  precizau că legislaţia nu poate fi modificată. Tot atunci, fermierii au anunţat că vor ieşi la proteste în cazul în care Guvernul nu va întreprinde măsuri în acest sens.

„Ministerul Agriculturii a iniţiat modificarea legii 160/2011 care permite 3 luni şi cu posibilitatea de a mai prelungi 3 luni licenţierea, este un program mai lung de modificare a acestei legi. S-a mers pe calea rapidă, s-a făcut un proiecte de Lege, care votat de Parlament, se va instaura un regim de licenţiere până în 31 decembrie. Vom modifica legea, ca să permită ministerului să poată face astfel de intervenţii de câte ori există probleme, necesităţi. Încercăm să avizăm, să introducem miercuri în şedinţă de Guvern, ca joi să fie votată în şedinţă de Parlament" a afirmat ministrul

Bolea mai anunţă că decizia a fost aprobată din cauza situaţiei dificile în care s-ar fi putut pomeni în toamnă fermierii din ţară:

„Am stabilit că vom avea lunar astfel de şedinţe. Am stabilit că în fiecare lună trebuie să avem astfel de şedinţe pentru că, totuşi, ei sunt o asociaţie de profil profesională pe cereale şi oleaginoase şi este o ramură extrem de importantă, cu foarte multe probleme şi foarte multe provocări în Republica Moldova şi ca să intervenim prompt este nevoie de discuţie şi dialog permanent."

Reaminitim că deputatul Alex Trubca, de urgență, a înregistrat un proiect de lege, care prevede ca pe parcursul anului 2024 importul de grău, porumb și floare soarelui să fie efectuat exclusiv în baza licențelor.

Activitatea Comisiei pentru licențierea importului de cereale și semințe oleaginoase și-a încetat activitatea la sfârșitul lunii iunie.

Măsura permisivă a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost în vigoare în timpul stării de urgență până la 31 decembrie 2023. Următoarea decizie de menținere a măsurii a fost luată la 5 ianuarie 2024 și prelungită la 8 aprilie cu un termen limită de 26 iunie.

În această perioadă, Comisia a aprobat 12 dintre licențele de import pentru floarea-soarelui, dintre care 1 200 de tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu sunt cultivate în Moldova și aproximativ 44 de tone pentru porumb popcorn din soiuri și hibrizi care, de asemenea, nu sunt cultivate în țară.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE