Ministrul de Externe al Letoniei, Girts Valdis Kristovskis a remarcat progresele înregistrate de autorităţile de la Chişinău în privinţa apropierii de UE şi a precizat că acestea au în faţă un angajament dificil. Declaraţiile au fost lansate în urma semnării Memorandumului de Înţelegere privind colaborarea în domeniul integrării europene dintre ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă şi omologul său leton, Girts Valdis Kristovskis.
“Ca membru al Guvernului leton şi ca politician, care a petrecut mulţi ani în procesele de aderare la UE şi NATO, vă spun că în faţa autorităţilor Republicii Moldova stă o sarcină dificilă. Dar, vă asigur, ca în acest parcurs european cetăţenii moldoveni sunt reprezentaţi de oficiali competenţi, iar experienţa Letoniei va fi o oportunitate, pentru a vă ajuta să depaşiţi problemele. Cred că ţara voastră va depăşi aceste probleme şi va deveni parte importantă a UE”, a declaratKristovskis.
Ministrul de Externe al R. Moldova, Iurie Leancăa precizat că prin acest Memorandum, Letonia se angajează suplimentar să sprijine parcursul european al Republicii Moldova.
“Suntem recunoscători colegilor noştri letoni şi suntem convinşi că acest Memorandum creează un cadru suplimentar, necesar şi benefic pentru preluarea experienţei pozitive a Letoniei în integrarea europeană. Mizăm foarte mult pe sprijinul activ al Letoniei, care are o voce distinctă şi influentă în cadrul Uniunii Europeane”, a afirmat Iurie Leancă.
De menţionat, că în cadrul vizitei sale la Chişinău, în perioada 27-28 aprilie, ministrul leton a mai avut întrevederi bilaterale cu Preşedintele interimar, Marian Lupu, cu Prim-ministrul, Vlad Filat, şi cu Viceprim-ministru pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE