Parlamentul a aprobat în prima lectură modificări la Legea Procuraturii care oferă posibilitatea desemnării unui procuror general interimar pentru alte 12 luni, după expirarea termenului inițial. Sintagma din proiectul legii spune că  în cazul în care circumstanțele care au generat necesitatea desemnării unui Procuror General interimar nu au încetat pe parcursul exercitării interimatului, la expirarea termenului de 12 luni, se asigură o nouă desemnare a unui Procuror General interimar pe un termen ce nu poate dura mai mult de 12 luni. Asta ar însemna, spune ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, că „modificările nu exclud posibilitatea ca aceeași persoană să fie propusă pentru asigurarea în continuare a interimatului la șefia Procuraturii Generale”, adică actualul procuror interimar, Dumitru Robu.

Totuși, decizia privind desemnarea unei persoane în funcție de procuror general interimar urmează să fie luată de Consiliul Superior al Procurorilor.

Președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate spune că în cazul în care situația cu procurorul general suspendat nu se clarifică până la 6 octombrie, data la care expiră interimatul lui Dumitru Robu, atunci legea așa cum este formulată prevede numirea unui nou interimar, care implică o altă persoană. Deși, ar putea exista o interpretare și, și”, a menționat Olesea Stamate.

Alte modificări operate de deputați la Legea Procuraturii vizează includerea procurorului General în componența CSP. El nu va avea drept de vot la adoptarea hotărârilor, cu excepția celor ce privesc adoptarea și elaborarea actelor cu caracter normativ și a strategiilor de dezvoltare a Procuraturii. O altă modificare vizează posibilitatea ca șefii procuraturilor specializate să-și aleagă adjuncții fără concurs, prin ordinul Procurorului General, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE