Curtea Constituţională (CC) se va pronunţa astăzi, 8 septembrie, în legătură cu alegerea liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în calitate de preşedinte a Parlamentului.
Amintim că PCRM a depus cererea la 1 septembrie la CC, deoarece consideră ilegale hotărârile adoptate de la prima şedinţă a legislativului, inclusiv alegerea lui Mihai Ghimpu în calitate de preşedinte al Parlamentului.
Deşi CC a acceptat contestaţia PCRM, mai mulţi experţi jurişti, au declarat că numirea lui Mihai Ghimpu în această funcţie este una legală, iar CC nu a avut dreptul să accepte cererea PCRM. Totodată, experţii, care au deliberat pe marginea acestui subiect în cadrul unei mese rotunde, săptămâna trecută, au precizat că asupra CC se fac presiuni, afirmaţie confirmată şi de unii politicieni.
“Sigur că se fac presiuni asupra CC”, a declarat pentru Politik, Mihai Ghimpu, fără a preciza dacă va fi prezent la şedinţa CC.
De altă părere sunt responsabili din cadrul CC. “Nu se fac presiuni asupra judecătorilor. Nimeni nu a sunat, nimeni nu a venit”, a dat asigurări şefa Secretariatului CC, Maia Bănărescu.
Totodată, zilele trecute, preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin i-a oferit preşedintelui CC, Dumitru Pulbere, cea mai înaltă distincţie în stat, “Ordinul Republicii”.
Precizăm că la 28 august, deputaţii comunişti au părăsit sala de şedinţă pe motiv că nu şi-au format fracţiunea parlamentară şi au solicitat o pauză până la 4 septembrie. În acest context, deputaţii din Coaliţia democratică au continuat şedinţa parlamentară formându-şi fracţiunile parlamentare şi alegându-l pe liderul Partidului Liberal, Mihiai Ghimpu, preşedintele Parlamentului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE