Asociația Judecătorilor din Republica Moldova constată cu regret, că în ultima perioadă, politicul a depășit limitele admisibile ale libertății de exprimare și își permite să ia în discuție legalitatea și temeinicia unor decizii irevocabile ale Curții Supreme de Justiție. Asociația spune că de fapt asistăm la un atac direct la principiile fundamentale ale statului de drept și independenței justiției. Rolul puterii executive și legislative este de a adopta și implementa legi, dar nu de a influența sau critica deciziile judecătorești", menționează Asociația de profil

„Declarațiile defăimătoare ale politicienilor la adresa judecătorilor reprezintă un atac direct la principiile fundamentale ale statului de drept și independenței justiției. În același timp, afectează încrederea publicului în integritatea sistemului judiciar, se arată într-un comunicat al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

Potrivit aceleași surse, „politicul a depășit limitele admisibile ale libertății de exprimare” și pun în discuție legalitatea și temeinicia unor decizii irevocabile ale Curții Supreme de Justiție.

„Principiul fundamental al democrației subliniază importanța separării puterilor în stat. Fiecare dintre acestea – legislativă, executivă și judecătorească – trebuie să-și exercite rolul în mod autonom, fără interferențe, respectând prevederile constituționale și principiile democratice care stau la baza Republicii Moldova. Observăm cu regret declarații generalizatoare și defăimătorii la adresa judecătorilor”, se mai menționează în comunicat.

Amintim că după anularea de către Curtea Supremă de Justiție a deciziilor Comisiei de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, politicienii au criticat și au comentat în diverse moduri aceste hotărâri. Președintele Maia Sandu a subliniat că acestea sunt ilegale, iar criza în justiție va continua până când va fi regulă în sistem, iar premierul Dorin Recean a atenționat „minoritatea coruptă din tagma judecătorilor” că participă la perpetuarea corupției, iar cei vinovați vor răspunde în fața legii.

În același timp, Ministerul Justiției a constatat că deciziile, cu mici excepții, conțin un set de „argumente generice, trase la indigo, fapt ce trezesc nedumeriri”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE