Procuratura Anticorupție (PA) și Centrul Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova nu vor fi comasate după modelul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a României. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

Șeful statului a dat de înțeles că la o posibilă fuziune acelor două instituții anticorupție nu se va reveni și a mai spus că experții Comitetului consultativ independent Anticorupție au recomandat separarea PA de CNA și consolidarea capacităților PA prin sporirea autonomiei și creșterea resurselor pentru această instituție.

„Nu doar susțin crearea acestor instituții, dar insist că am avansat pe această cale. Acum câteva luni, experții Comitetului consultativ independent Anticorupție au făcut o analiză a arhitecturii instituțiilor de combatere a corupției în Moldova. Aceștia au recomandat separarea PA de CNA și consolidarea capacităților PA prin sporirea autonomiei și creșterea resurselor. Exact acesta este modelul pe care mergem și legea a fost modificată de Parlament în acest sens acum câteva zile. PA va obține autonomie și mai multe resurse pentru a se ocupa de corupția mare. Dar cei mai importanți sunt oamenii care vor lucra în PA. De ei depinde dacă această instituție va deveni un adevărat DNA sau nu”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președintele a precizat că proiectul legii cu privire la Curtea Anticorupție a fost expediat la Parlament și Comisiei de la Veneția pentru opinie.

„Proiectul este publicat pe pagina Parlamentului și a Președinției pentru comentarii. Curtea Anticorupție este gândită să crească viteza de examinare a cazurilor de corupție în instanță. Cetățenii au o așteptare legitimă – cei care au comis fraude, acte de corupție, să fie condamnați, să le fie confiscată averea dobândită ilegal, nu să meargă în instanță o dată la 2-3 luni ca la plimbare, după care să revină imediat la viața obișnuită în locuințele lor de lux sau să meargă în vacanțe scumpe”, a mai spus șeful statului.

Anterior, Maia Sandu a declarat că disensiunile și discuțiile publice între șefii CNA și PA nu fac bine luptei contra corupției și reformei justiției.

Recent, Parlamentul a doptat în lectură finală cadrul normativ privind delimitarea competențelor în lupta cu corupția pentru instituțiile responsabile. Astfel, PA se va ocupa cu combaterea corupției mari, CNA va lupta cu corupția sistemică, iar MAI cu corupția mică

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE