Participanţii la un marş de protest, desfăşurat duminică, 22 februarie, în centrul capitalei, au cerut autorităţilor să asigure dreptul la vot cetăţenilor R. Moldova de peste hotare. Potrivit organizatorilor – Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), la manifestaţie au participat peste 20 de mii de persoane, transmite Info-Prim Neo.

Protestatarii veniţi din mai multe raioane ale republicii s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), purtând pancarte şi steaguri ale PLDM, R. Moldova şi Uniunii Europene. Ulterior, ei s-au deplasat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi au continuat protestul în faţa Preşedinţiei.

Potrivit preşedintelui PLDM, Vlad Filat, scopul manifestaţiei a fost de a „da undă verde votului cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare”. Concetăţenii noştri aflaţi peste hotare au dreptul şi vor prin vot să decidă soarta ţării”, a declarat Vlad Filat de pe scena instalată în PMAN.

„Acum 10 ani Voronin şi cu Roşca au dat startul activităţii lor infracţionale, au demisionat un guvern democratic şi au instaurat primul guvern comunist. Anume la această dată a şi început exodul masiv al cetăţenilor noştri peste hotare. Din 1999 până în 2001 au părăsit R. Moldova 300 mii de oameni. Din 2001 până în 2009, sunt peste un milion”, a spus prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase.

„Peste un milion de cetăţeni ai R. Moldova cer să li se dea dreptul să voteze pe 5 aprilie, cer să li se deschidă secţii de vot în localităţile unde sunt comunităţi mari de moldoveni”, a menţionat şi prim-vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea. Potrivit acestuia „refuzul autorităţilor comuniste de a deschide secţii de votare acoperindu-se cu lipsa cadrului legal este o minciună sfruntată”. „În istoria R. Moldova au existat mai multe cazuri când au fost deschise secţii de votare în alte oraşe în afară de cele unde sunt reprezentanţe diplomatice ale R. Moldova. Deci, este nevoie doar de o hotărâre în acest sens pentru ca cetăţenii noştri din Italia, Franţa, Irlanda, Spania, Portugalia, Federaţia Rusă, România, Germania ş.a.m.d. să poată vota, să-şi poată exprima opţiunea pentru viitorul R. Moldova”, a explicat Mihai Godea.

Manifestanţii au păstrat un minut de reculegere în memoria poetului Grigore Vieru, plecat în lumea celor drepţi acum 40 de zile. Fiul poetului, Călin Vieru, membru PLDM şi candidat cu nr. 6 pe lista electorală a formaţiunii, a amintit că poetul spunea: „Tu neamule, adunat grămăjoară poţi să-ncapi într-o singură icoană”. „Astăzi devine tot mai greu să ne-adunăm grămăjoară. Astăzi tot mai puţini din noi au câte o icoană. Astăzi vorbim în limbi diferite cu bunul Dumnezeu de parcă el n-ar fi unul singur”, a remarcat Călin Vieru. El a îndemnat moldovenii de pretutindeni să se ia de mâini, să se adune grămăjoară, să facă o icoană pentru a decide viitorul ţării.

Participanţii la manifestaţie au adoptat o Rezoluţie, prin care au cerut autorităţilor R. Moldova să deschidă secţii de votare suplimentare în ţările în care trăiesc şi muncesc cetăţeni ai R. Moldova.

O manifestaţie cu acelaşi scop a fost organizată la 22 februarie de către comunitatea moldovenilor din Irlanda, în centrul oraşului Dublin.

Comisia Electorală Centrală a declarat în repetate rânduri că nu dispune de mecanism legal pentru a deschide secţii de votare suplimentare în străinătate, altele decât cele

de pe lângă misiunile diplomatice ale R. Moldova.

Potrivit datelor oficiale, peste 300 mii de cetăţeni moldoveni sunt plecaţi peste hotare. Datele neoficiale indică un număr de peste un milion.

R. Moldova are circa 30 de misiuni diplomatice şi oficii consulare în străinătate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE