Proiectul de lege privind crearea Curții Anticorupție va fi adoptată în lectură finală la sfârșitul lunii aprilie, a declarat ministrul Justiției, Veronica Mihailov Moraru, notează radiomoldova.md

Potrivit oficialului, recent, au fost organizate consultări în acest sens și urmează să fie creat un grup tehnic de lucru care să îmbunătățească proiectul conform recomandărilor Comisiei de la Veneția dar și avizului Guvernului.

„Din câte înțeleg, se va crea pe parcursul lunii martie, astfel încât până la sfârșitul lunii aprilie, va fi deja adoptat în lectura a doua acest proiect de lege. Urmează să definitivăm concret formula finală. Noi am discutat deja că practica a mers mai înainte. Se știe că Judecătoria Chișinău și împreună cu CSM, la demersul Procuraturii Generale, au luat deja măsuri, au făcut o listă a judecătorilor specializați pe corupție. Este un prim pas de specializare a judecătorilor pe cauzele de corupție și deja se va decide dacă se va crea un sediu separat în care, eventual, să fie transferați, dar nu după o verificare prealabilă a acestor judecători, va fi chiar o instanță separată de fond”, a spus ministrul Moraru

Șeful statului Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției. Ulterior, și Consiliul Suprem de Securitate a cerut Parlamentului să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, iar noul CSM să anunțe concurs pentru selectarea judecătorilor pentru Curtea Anticorupție.

Totodată, unii experți s-au arătat sceptici față de necesitatea creării Curții Anticorupție, iar crearea unei asemenea instanțe în examinarea dosarelor pe corupția mare și a cazurilor de corupție în justiție este inutilă, deoarece numărul dosarelor, de circa 500 examinate anual, nu este foarte mare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE