Rafael Nadal nu a disputat în acest sezon de zgură niciun meci, iar azi a anunțat că nu va participa la Roland Garros 2023. Ibericul a transmis că se va opri câteva luni pentru a se vindeca, dar că nu are o dată stabilită pentru revenire. De asemenea, Rafa a transmis că vrea să revină în 2024 pentru "probabil" ultimul an în circuit.

Rafa Nadal și-a luat rămas bun de la jurnaliștii prezenți la Academia sa. Marele campion spaniol a susținut o conferință de presă prin care a anunțat că nu va juca în următoarele luni și că intenționează să se retragă la finalul anului 2024.

„Mi se pare logic să fiu luat în calcul pentru Roland Garros, în condițiile în care sunt actualul campion al turneului. Sunt persoana care a câștigat de cele mai multe ori acolo, sunt mulți ani de rezultate excelente. Și este logic ca oamenii să se aștepte de la mine să revin, dar nu și de data aceasta”, a spus Rafael Nadal

„Îmi este greu să îmi imaginez că organismul meu răspunde mai bine și să îmi prelungesc cariera. Nu sunt o persoană delirantă, nu cred că trupul meu are în mod magic o mare schimbare și că va fi totul perfect. Este perfect pentru mine să mă gândesc mai departe, dar, ca să nu existe neînțelegeri, am spus că intenția mea este aceasta. Orice este posibil, deși cred că este și puțin probabil. Este dificil să prezic ce se întâmplă, cum va fi corpul meu. Las toate opțiunile deschise și văd care este cel mai bun program posibil. Vreau să joc ultimele turnee importante pentru mine, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Va fi acesta ultimul meu turneu? Nu știu”a spus Rafael Nadal

„Nu intenționez să joc în aceste luni care vor urma. La nivel personal, zi de zi la muncă, lucrurile sunt dificile. Problema fizică nu a progresat așa cum ar fi trebuit. Nu există o dată în care pot spune că voi reveni, mi-aș dori să fiu prezent la Davis Cup 2023. Voi încerca să revin în 2024 pentru probabil ultimul meu an în circuit, să-mi iau rămas bun de la toate turneele care au contat în cariera mea”, a mai spus  Rafael Nadal.

Lipsa sa de la Roland Garros are urmări serioase pe termen scurt. În acest moment, Rafa este pe locul 15 ATP în ierarhia Live, cu 2445 de puncte. La Paris, "Matadorul" avea de apărat 2000 de puncte, iar pierderea acestora îl va scoate din Top 100 ATP (ar ajunge în jurul locului 130 mondial). Ar fi pentru prima dată în ultimii 20 de ani când Nadal nu s-ar regăsi în primii 100 de jucători ai lumii. Ultima dată când s-a aflat în această situație a fost în martie 2003, când era doar un puști foarte promițător.

Rafa Nadal nu a ratat niciodată Grand Slam-ul de la Roland Garros. Începând din 2005, când a câștigat la debut, el a fost în fiecare an la startul competiției. S-a retras o singură dată, în 2016, din cauza unei accidentări, înaintea unui meci cu Marcel Granollers din turul 3. Nadal a cucerit de 14 ori trofeul la Paris, record absolut pentru toate turneele de Grand Slam. Pe zgura din capitala Franței, Rafa a suferit numai 3 îngfrângeri: una contra lui Soderling, în optimile din 2009, și două contra lui Djokovic: în sferturile din 2015 și în semifinalele din 2021.

Dacă va decide să-și continue cariera, Nadal va avea nevoie de wild-card-uri pentru a intra direct pe tablourile principale la turneele importante. Evident, nu se pune problema ca ibericul să nu primească invitații, având în vedere ce înseamnă el pentru tenisul mondial. O primă ocazie ar  fi la Wimbledon, dacă lucrurile nu sunt atât de grave privind starea sa fizică.

Turneul de Grand Slam la Roland Garros, va avea loc între 22 mai şi 11 iunie

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE