Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare Consiliului UE un raport oral cu privire la progresele înregistrate de Moldova și Ucraina.

Cadrul de negociere stabilește liniile directoare și principiile pentru negocierile de aderare cu fiecare țară candidată. Acesta include:

1) principiile pentru negocierile de aderare,

2) conținutul negocierilor

3) procedura de negociere.

Obiectivul negocierilor este ca Ucraina și Moldova să adopte acquis-ul UE în întregime și să asigure implementarea și punerea în aplicare a acestuia deplină.

„ Comisia a înaintat Consiliului propuneri pentru proiecte de cadre de negociere pentru Ucraina și Moldova, în urma deciziei Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile cu ambele țări și va prezenta Consiliului un raport oral cu privire la progresele înregistrate de ambele țări.

Obiectivul negocierilor este ca Ucraina și Moldova să adopte acquis-ul UE în întregime și să asigure implementarea și punerea în aplicare a acestuia deplină.

Proiectul de cadre de negociere se bazează pe experiența extinderilor anterioare și a negocierilor de aderare în curs. Acestea integrează metodologia revizuită de extindere și iau în considerare acquis-ul UE în evoluție.

Acum este de competența Consiliului să își înceapă deliberările interne asupra acestor texte. Odată ce Consiliul a adoptat cadrele de negociere, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va prezenta poziția comună a UE convenită în cadrul primei conferințe interguvernamentale cu fiecare țară, marcând începutul oficial al negocierilor de aderare. Cadrele de negociere vor fi făcute publice în această etapă”, menționează Comisia Europeană.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE