Premierul armean Nikol Pașinian a declarat pentru prima oară marți că Erevanul ar putea părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară condusă de Moscova și din care fac parte 6 foste state sovietice, relatează TASS, scrie Hotnews.ro

„Dacă OTSC răspunde la întrebarea privind zona de responsabilitate a organizației în Armenia, iar această întrebare corespunde viziunii noastre, atunci vom considera că problema dintre noi a fost rezolvată. Dacă nu, atunci Armenia va părăsi OTSC. Când? Nu pot spune”, a declarat Pașinian în timpul unei conferințe de presă.

Comentariile lui Pașinian vin după ce săptămâna trecută guvernul său a transmis o cerere oficială Moscovei în vederea înlăturării grănicerilor ruși de la Aeroportul Internațional Zvartnots din Erevan, o nouă mutare survenită pe fondul deteriorării fără precedent a relațiilor dintre cele două țări.

„Armenia are o poziție clară asupra acestui subiect. Federația Rusă a fost informată printr-o scrisoare oficială cu privire la această poziție clară”, a declarat Armen Grigorian, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, cu privire la retragerea grănicerilor ruși de la Aeroportul Zvartnots.

Grigorian a subliniat că poziția guvernului de la Erevan este că aeroportul trebuie să aibă doar grăniceri armeni. Un acord din 1992 între Moscova și Erevan prevedea staționarea de grăniceri ruși la aeroportul din capitala Armeniei, însă acesta nu menționa un rol explicit pentru ei.

Tot săptămâna trecută, ministrul de externe Ararat Mirzoyan a declarat că Armenia ia în considerare posibilitatea de a depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană.

„Multe oportunități noi sunt discutate în mare măsură în Armenia în prezent și nu dezvălui un secret dacă spun că printre acestea se numără și aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat Mirzoyan într-un interviu acordat postului de televiziune turc TRT World.

El a făcut declarația în marja unui forum diplomatic ce a avut loc în orașul turc Antalya, pe țărmul Mediteranei.

Comentariile sale au venit de asemenea în contextul în care premierul Nikol Paşinian a afirmat în februarie că ţara sa nu mai poate conta pe Rusia ca parteneră principală pentru apărare, deoarece Moscova nu şi-a onorat această responsabilitate de mai multe ori.

„Trebuie să înţelegem cu cine putem într-adevăr să păstrăm relaţii tehnico-militare şi de apărare”, a răspuns el unei întrebări a postului Radio Erevan despre reforma forţelor armate ale Armeniei.

La începutul lunii februarie ​Armenia a devenit oficial stat parte la Statutul Curţii Penale Internaţionale (CPI), instanța care în martie anul trecut a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin pentru crime de război în Ucraina.

De altfel, Kremlinul a catalogat intenția Armeniei de a se alătura CPI ca fiind „extrem de ostilă” încă de anul trecut, când Erevanul și-a exprimat intenția în acest sens.

Relațiile dintre Rusia și Armenia s-au deteriorat continuu după ce Moscova a ignorat solicitarea transmisăde Erevan încă din septembrie 2022 ca aliații din OTSC să îi vină în ajutor în contextul agresiunii azere împotriva sa.

„Am cerut ajutorul OTSC, inclusiv ajutor militar, pentru a restabili integritatea teritorială și retragerea forțelor azere de pe teritoriul Armeniei”, declara atunci premierul Nikol Pașinian.

În afară de Armenia și Rusia din OTSC mai fac parte Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tajikistan.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE