Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că alegerile prezidențiale vor fi organizate în toamnă. Și asta pentru a oferi mai mult timp pentru pregătirile necesare atât legiuitorilor, cât și viitorilor pretendenți, informează Politik.md cu referire la IPN.
„Curtea Constituţională (CC) a adoptat o decizie revoluţionară. Comisia de la Veneţia recomandă ca alegerile să aibă loc peste jumătate de an atunci când se fac schimbări de asemenea proporţii. Şi noi avem nevoie de timp pentru a pregăti scrutinul prezidenţial. Şi concurenţii electorali vor avea nevoie de timp”, a declarat Candu în cadrul emisiunii „Replica”, de la postul de televiziune Prime.
De asemenea, speakerul susține că în timp de două luni, Parlamentul va stabili data alegerilor prezidențiale. „Timp de o lună vom elabora proiecte de legi ce ţin de ajustarea legislaţiei electorale la decizia CC. După care va urma procedura de votare. Aceasta va dura cel puţin o lună, cel mult două. Apoi vom numi şi data alegerilor prezidenţiale”, a explicat Candu.
Amintim, că vineri, 4 martie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legii din anul 2000 de revizuire a Constituţiei, prin care a fost înlocuit modul de alegere a şefului statului cu votul întregului popor prin alegerea acestuia în Parlament.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE